En opposition som tar ansvar i kristider

Det finns inte tid att konstruera det perfekta stödet till företagen.

Moderatledningen Ulf Kristersson och Elisabeth Svantesson vid budgetpresentationen.

Moderatledningen Ulf Kristersson och Elisabeth Svantesson vid budgetpresentationen.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Ledare2020-04-29 16:59
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

Ytterligare stöd till företagen ser ut att bli en sällsynt höger-vänsterfråga under coronakrisen. Samtliga partier är klara över att mer stöd kommer att behövas, utöver de korttidspermitteringar, skatteuppskov och hyresrabatter som redan beslutats, men inte om hur stödet ska utformas. Det extrainsatta mötet i finansutskottet i går bordlade frågan som ska tas upp igen i nästa vecka.

Moderaterna trycker på om ett ökat direktstöd till företag, något som finns i Danmark med flera länder, och även KD och SD hade förslag till utskottsinitiativ i frågan. Konjunkturinstitutet (KI) spår nu en arbetslöshet på 14 procent nästa år och enligt M är det bråttom att rädda så många företag som möjligt. ”För varje dag som går blir människor arbetslösa”, säger ekonomiskpolitiska talespersonen Elisabeth Svantesson (M) till TT. Men förhandlingarna mellan regeringen och samarbetspartierna fortsätter alltså.

Som många konstaterat är coronakrisen asymmetrisk. Vissa branscher påverkas inte alls, andra får i stort sett hela sin omsättning utraderad. Av förlorarna kommer en del att kunna komma tillbaka när restriktionerna hävs. Andra var hårt pressade redan före viruset, av e-handel eller andra strukturförändringar. En tredje grupp företag vaknar upp till en förändrad värld med förändrade beteenden, där man kanske inte alls passar in.

Frågan är då om man ska smeta ut ett stöd av skattepengar över hela näringslivet. Till stora och små företag. Till förmögna ägare och storspelare på finansmarknaden, och till små verksamheter som lever månad för månad och försöker betala räkningarna? Vad ska man göra med ohälsosamma effekter, fusk och med dem som kan försöka sko sig på krisen?

Om inte förr kommer svaret med nästa prognos från KI eller Arbetsförmedlingen. Ja, staten måste gå in och rädda vad som räddas kan. Det finns inte tid att räkna ut vem som behöver stöd och vem som kan vara utan. Man hinner inte besvara alla frågor och företagarna hinner inte fylla i fler blanketter. Krisen finns här och nu och att designa ett perfekt stödsystem är en utopi.

”Det var för precis den här sortens allvarliga kriser som vi har skapat goda statsfinanser, en låg statsskuld”, sade M-ledaren Ulf Kristersson till Sveriges Radio när han presenterade partiets vårbudgetmotion på onsdagen. Det är inte första gången i vår han demonstrerar vikten av en livskraftig opposition, och varför samlingsregeringar är en dålig idé i fredstid.

Socialdemokraterna får svälja förtreten och agera för landets bästa, för att kostnaderna för epidemin på sikt ska bli så låga som möjligt.