Presidentdebatt där en hade allt att förlora

Kamala Harris insats gör att spänningen fortsätter under hösten.

De flesta amerikaner som samlades för att se debatten visste antagligen på förhand vad de skulle tycka om den.

De flesta amerikaner som samlades för att se debatten visste antagligen på förhand vad de skulle tycka om den.

Foto: Lindsey Wasson

Ledare2024-09-12 07:30
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

Alla vi som fruktar fyra nya år med Donald Trump fick ett glatt uppvaknande på onsdagsmorgonen. Demokraternas presidentkandidat Kamala Harris hade krossat Trump i den första (och kanske enda) tv-debatten inför valet i november.

Harris hade imponerat med en avslappnad debattstil medan Trump varit stingslig och irriterad. Hon hade fått fram sina ståndpunkter i viktiga sakfrågor som aborter och migration. Hon lyckades också provocera Trump med känsliga frågor som storleken på publiken vid hans massmöten. Han gick i fällan varje gång.

Amerikanska medier bekräftar bilden av den ensidiga debatten. ”Det kunde knappast ha gått bättre för Harris”, skriver CNN i en analys. ”Harris krossade defensiv Trump”, konstaterar New York Times. Det var gammalt mot ungt, dåtid mot framtid där på debattgolvet.

Efter en kopp kaffe var det dags att bredda med fler kanaler. Vilka, förutom de mest Trumptrogna youtubekanalerna, skulle kunna spinna den här debattinsatsen till expresidentens fördel? Det visar sig räcka med Fox News, allestädes närvarande i så många hem i USA.

Fox listar ”de fem bästa ögonblicken i debatten”. Först kommer att Trump skulle vilja skicka en MAGA-keps till Harris eftersom ”hon kastat alla sina gamla ståndpunkter över bord och håller med mig om allt”. Som nummer två kommer mordförsöket på Trump som skedde på grund Biden/Harris-kampanjens retorik, ”sådant de sagt om mig”.

Den högerlutande kanalen listar också Trumpkommentarer om det kaotiska tillbakadragandet från Afghanistan och om ekonomin, att Harris inte kan komma undan ansvaret från vad Joe Biden har gjort: ”Hon är Biden”. Mycket av Fox News rapportering handlade också om en orättvis debatt av en partisk tv-kanal (ABC): ”Det var tre mot en”.

Kamala Harris leder med 48-47 enligt en sammanställning av opinionsundersökningar de senaste två veckorna (Realclear Polling). Biden ledde med åtta procentenheter vid samma tid för fyra år sedan, Hillary Clinton med åtta 2016. Liksom då lär valet återigen avgöras av 100 000-200 000 väljare i en handfull stater som exempelvis Pennsylvania, Michigan och Arizona. 

Andelen osäkra väljare är lägre än någonsin i det polariserade USA och därför sågs tisdagens debatt genom endera av två par glasögon. Trump hade som vanligt ingenting att förlora. Alla hans lögner och övertramp listas inte heller för att komma åt honom, utan för att det ska kännas bra för oss Harrisanhängare.

Kamala Harris hade å sin sida mycket att förlora i sitt första stora framträdande av den här typen. Men hon vann över sig själv och alla tvivlare. Därför var det ett glatt uppvaknande på onsdagen. Och nagelbitaren fortsätter i åtta veckor till.