EM-finalen är inte en folkfest för alla

En studie från England fann att fotbolls-EM innebär en ökning av våld i nära relation, oavsett hur matchen slutar.

I morgon avgörs det om England eller Spanien vinner Europamästerskapet i fotboll.

I morgon avgörs det om England eller Spanien vinner Europamästerskapet i fotboll.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Ledare2024-07-13 06:30
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

I morgon kväll avgörs Europamästerskapet i fotboll (EM) i Berlin. Finalmatchen i turneringen spelas mellan Spanien och England. Trots att fotboll ofta beskrivs som en folkrörelse fylld av glädje så är det inte verkligheten för alla. En grupp forskare från England visade i en studie att matchdag är förknippat med en ökning av våld i nära relation, oavsett resultat.

I studien, publicerad år 2014, fann forskarna att våldet ökar i engelska hem när fotbollslandslaget spelar. Forskarna använde sig av polisrapporter i studien. De fann att rapporteringen ökade under de dagar när England spelade. När England förlorade ökade antalet rapporterade incidenter med 38 procent. När England vann eller spelade lika ökade antalet med 26 procent.

Faktorer som ökad alkoholkonsumtion, att matcher ofta spelas under varma dagar och att man spenderar mer tid i hemmet var några bidragande faktorer. Det är viktigt att påminna om att studien undersökte rapporterade fall av våld i nära relation och att det finns ett stort mörkertal hos gruppen som utsätts. Den verkliga siffran är förmodligen ännu högre.

Svenska studier på sambandet saknas men våld i nära relationer är ett livsfarligt problem även här. Mäns våld mot kvinnor ökar exempelvis under högtider som julafton och midsommar när mer tid spenderas i hemmet samtidigt som mer alkohol konsumeras. Och under år 2023 dödades tio kvinnor i Sverige av förövare som de hade eller hade haft en romantisk relation med.

Justitieminister Gunnar Strömmer (M) beskrev det väl under en presskonferens den 20 juni: “Mäns våld mot kvinnor, våld i nära relationer och hedersrelaterat våld och förtryck är allvarliga samhällsproblem som ska bekämpas med samma kraft som gängkriminaliteten.”

undefined
Under en presskonferens i juni presenterade regeringen sitt åtgärdsprogram om mäns våld mot kvinnor, våld i nära relationer, hedersrelaterat våld och förtryck.

Därför är det välkommet att regeringen presenterade ett åtgärdsprogram med 123 punkter för att förebygga och begränsa våldet under presskonferensen. Bland annat finns prioritering på “ett lämnaprogram med åtgärder för att lämna destruktiva relationer”. Man vill sänka trösklarna för att söka hjälp och göra det enklare att lämna en våldsam eller hotfull relation. Förslag i åtgärdsprogrammet är välkomna men fler och kraftfullare åtgärder krävs för att på riktigt få bukt med detta enorma och livsfarliga problem.

Högtider och sportturneringar är förknippade med lycka och samhörighet för många. Vetskapen att det finns de som i stället förknippar dem med våld och rädsla är svår. Men tanken måste hållas färsk för att kunna uppmärksamma och förhindra våldet.