Elpriserna rusar – politikerna käbblar

Sveriges politiker beskyller varandra för politiskt spel i energifrågan. Vad vi behöver är mer el, snabbt.

Sverige behöver mer mer elproduktion, vid både storm och lä.

Sverige behöver mer mer elproduktion, vid både storm och lä.

Foto: Christian Charisius/TT

Ledare2022-07-29 15:30
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

Rysslands invasion av Ukraina, nedstängningar av kärnkraftverk och alltför liten utbyggnad av vindkraft. Anledningarna bakom de höga energipriserna är många, och att politiker i olika läger beskyller varandra är klen tröst för den vars elräkning mångdubblats. Politiken måste leda till färre anklagelser om valtaktik och mer elproduktion om inte dagens akuta problem ska bli eviga.

Sveriges energiminister, Khashayar Farmanbar (S), har bjudit in de andra partierna till en energiuppgörelse sedan Socialdemokraterna ändrat bytt fot i kärnkraftsfrågan. Liberalernas Johan Pehrson har tackat nej till samtalen och menar att det endast är Socialdemokratisk valretorik. Farmanbar säger tvärtemot att det är de borgerliga partierna som vill ”bråka” i valrörelsen. Det är mycket möjligt att båda har rätt. S försöker triangulera bort kärnkraftsfrågan, vilken oppositionen vill strida i. Politik ska handla om att olika åsikter tävlar om väljarnas förtroende. Nu vill både regering och opposition ha mer kärnkraft men i stället för att bygga ut den anklagar de varandra för något så hemskt som att i en demokrati bedriva valrörelse.

Oviljan att göra upp leder ofrånkomligen till reaktiv politik. Förra vinterns höga elpriser gjorde att medborgarna fick ett direkt elprisstöd, nu har Farmanbar öppnat för att det kan komma att ske igen. Den nuvarande skyhöga inflationen riskerar att eldas på om pengar fortsätter att pumpas ut, samtidigt som grundproblemet inte löses.

Den senaste mandatperioden har fyra fungerande kärnkraftsreaktorer stängts ned. Samtidigt stoppar kommuner närmare 80% av alla vindkraftverk som planeras. De politiker som är emot det ena eller det andra vill helt enkelt att elräkningarna ska vara höga. All sorts fossilfri elproduktion behövs om vi både vill pressa ned elpriserna och kunna fortsätta Sveriges väg mot en grön omställning. Produktionen av stål står exempelvis för 8% av världens utsläpp. Enbart planerna för fossilfri stålproduktion skulle i Sverige kräva ett helt Finland i elproduktion. Särskilt viktig är utbyggnaden av kärnkraft, tack vare dess stabilitet i produktionen, varför det är mycket positivt att både C och S bytt fot i frågan på sistone.

Det krävs utökad elproduktion av alla olika fossilfria slag, och det snabbt. Partierna måste släppa sina skygglappar. Enas inte riksdagens partier snart om att bygga ut energiproduktionen riskerar vi att missa klimatmålen och att det tillfälliga elprisstödet permanentas. Om krisen blir evig kommer svenskar bli ett bidragsberoende folk. Det får inte hända.