Efterfrågan på akutvård större än behovet

På akuten trängs de som inte får hjälp med dem som inte behöver hjälp.

Ett besök på akutmottagningen måste vara det sista alternativet för den sjuke.

Ett besök på akutmottagningen måste vara det sista alternativet för den sjuke.

Foto: Fredrik Sandberg

Ledare2022-03-18 13:57
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

Den som tillbringat ett dygn på sjukhusets akutmottagning borde aldrig ha kommit dit till att börja med. Skälen till att de ändå sökte akut vård kan ha varit flera. Det kan ha varit telefonkö på 1177 och budskapet där kan ha skapat osäkerhet. Det kan också ha varit många timmar kvar tills att vårdcentralen öppnar. I vilket fall som helst fungerar vårdens prioriteringar. Det är ingen som far illa på akuten, även om irritationen över att få vänta kan vara stor.

UNT:s reportage om ”en måndag på akuten” (18/3) på Akademiska sjukhuset är talande. Orsaken till besöket var inte ett larm om ”patienter överallt”, inte heller blev resultatet i stil med att ”så här lugnt är det aldrig annars”. Av allt att döma var det en helt vanlig dag på akuten. Som sådan ger den en bra vägledning om vad som fungerar i vården, liksom om vad som inte fungerar.

Prioriteringarna fungerar som sagt. Men när bedömningen väl gjorts att patienten måste läggas in så tar det stopp. Det är verkligen ingen överraskning att 15 patienter står i kö för en vårdplats vid morgonmötet, eller att tio återstår vid lunch. Alla vet exakt hur det ser ut, snittet sedan årsskiftet är 18 som väntar på plats, och man vet också vad det beror på – sjuksköterskebristen.

Det är behandlingen av sjuksköterskorna på Akademiska som lett till att många slutat, och att få av de unga söker sig dit. Att utbilda en sköterska tar tid, att återupprätta ett dåligt rykte hos en arbetsgivare kan ta minst lika lång tid. Inspektionen för vård och omsorg (IVO) fattade i höstas beslut om att UAS skulle ta fram 30 nya vårdplatser, annars hotade ett vite på 20 miljoner kronor. Beslutet upphävdes av kammarrätten, men ett nytt beslut är på väg.

Regionen och sjukhuset måste under året i alla fall visa att man är på rätt väg. Antalet vårdplatser kan aldrig täcka in alla toppar i vårdbehovet, men en vanlig måndag måste det finnas plats för dem som behöver sjukhusvård.

Den andra flaskhalsen på akutmottagningen är läkarbedömningarna. Den här måndagen klockan 14.00 låg 64 patienter på akuten, de flesta av dem kommer inte att behöva läggas in. Här vilar ett tungt ansvar på var och en som sökt sig till sjukhuset. Ingen som anser sig vara sjuk kommer någonsin att nekas ett utlåtande av professionell vårdpersonal, det ligger i sakens natur. 

Men man kan verkligen fråga sig om det måste ske på akutmottagningen. Hade det gått vänta till 08.00 på tisdagsmorgonen? Om inte, då hade du redan fått hjälp, en bedömning och (i bästa fall) en vårdplats. Men nu sitter du där och väntar i alla fall, när måndagen blir till tisdag.