Ebo-lagen är långt ifrån hela problemet

I princip är det rätt att avskaffa Ebo-lagen, men segregationen kommer att bestå för lång tid.

Södertälje har varit en stor invandringsort i över 50 år.

Södertälje har varit en stor invandringsort i över 50 år.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ledare2019-11-13 18:00
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

I Södertälje har 68 procent av skoleleverna rätt till modersmålsundervisning. Om vissa andra kommuner i Storstockholm är kommuner utan förorter är Södertälje förorten utan kommun, om uttrycket tillåts. Ett oproportionerligt stort ansvar för flyktingmottagningen har hamnat på Södertälje, och det började långt före flyktingkrisen 2015.

Redan 1967 kom den första gruppen kristna assyrier/syrianer till Sverige som kvotflyktingar. De hade förföljts i exempelvis Libanon, Irak och Turkiet, och en stor del av dem fick sin fristad i just Södertälje. Likt svenskar i Minneapolis 100 år tidigare var fördelarna med att samla sig kring sitt språk och sin kultur större än nackdelarna med fördröjd integration. Assyrier/syrianer är fortfarande en dominerande grupp i Södertälje med ett mycket livaktigt föreningsliv, stark småföretagaranda och låg arbetslöshet.

Det var inte helt okomplicerat när kommunen senare tog emot flyktingar med muslimsk bakgrund, från till exempel Bosnien och Irak. De var inte så få. Kommunalrådet Anders Lago (S) deltog 2008 i ett utskottsförhör i den amerikanska kongressen där han förklarade hur lilla Södertälje kunde ta emot fler Irakflyktingar (i spåren av kriget 2003) än USA och Kanada tillsammans. Det gick fortfarande bra då och Södertälje väckte beundran internationellt.

Efterträdaren sedan 2011, Boel Godner (S), har inte haft det lika lätt. De mycket stora flyktingströmmarna 2015 var återigen ojämnt fördelade över Sverige. Många bosatte sig i Malmö och, förstås, Södertälje. Enligt Godner är det lagen om egen bosättning (Ebo) som är problemet. ”I stället för en bostad i ett område där barnen kan gå i skolan med många svenska barn hamnar man lätt i svarta hyresbostäder i utsatta områden”, säger hon till Expressen (3/11).

Hon har rätt i sin beskrivning. I fjol skrev Länstidningen i Södertälje om en adress där 100 personer var skrivna. Kontrollen är obefintlig och Ebo är en stor del av problemet. Men det innebär inte att allt skulle vara frid och fröjd utan Ebo-lagen. Januaripartierna vill strama åt reglerna för ersättning och undanta områden som är socioekonomiskt utsatta. M och KD vill avskaffa Ebo helt.

Det är rätt att inte cementera segregationen ytterligare. Men man ska inte låtsas att man löser den med ett pennstreck. Vägen till integration är oändligt lång och mödosam och går genom utbildning och jobb. Man ska heller inte bortse från det viktiga med sociala sammanhang. Södertälje är inte bara problem, utan också ett exempel på en god samhällsutveckling när folk är fria att välja och påverka sitt liv.