Du är minister Pourmokhtari, inte komiker

Omdömeslöst att ge detaljer som favorit-uteställen.


Som alla högt uppsatta politiker behöver klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) tänka på sin säkerhet.

Som alla högt uppsatta politiker behöver klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) tänka på sin säkerhet.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ledare2024-02-16 06:55
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

Om det stämmer som klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) sagt i en intervju i Financial Times (14/2), att hon brukar smita iväg från sina Säpovakter för att gå ut och dansa sent, vore det förstås illa. ”Hon säger att det är sagt med glimten i ögat, vilket ju framgår när man läser texten”, hävdar Pourmokhtaris pressekreterare Nikki Westerberg

Det är bra om det bara var något som sades på skoj. Men läser man intervjun berättar Pourmokhtari om två uteställen i Stockholm som hon brukar gå till för att festa. Med tanke på Sveriges tidigare erfarenheter av attacker mot politiker borde hon ha hejdat sig. 

Så sent som i höstas fick Pourmokhtari ställa in ett event i Fossilfritt Sveriges lokaler i Stockholm, av säkerhetsskäl kopplade till en klimataktivistgrupp. Statsminister Ulf Kristersson (M) anklagade då aktivistgruppen för att försöka "sabotera de demokratiska politiska processerna i Sverige” (SR, 4/10 2023). 

Men ska unga politiker inte få skämta till det, med "glimten i ögat" som pressekreteraren uttrycker det?

Det finns ibland onödig kritik mot politiker, i synnerhet mot unga kvinnliga politiker på maktpositioner. När Finlands tidigare statsminister Sanna Marin för två år sedan hade fångats på film när hon dansar och festar med sina vänner kände hon sig tvungen att ta ett drogtest för att lugna kritikerna. 

Före det hamnade den svenska civilministern Ida Karkiainen (S) i blåsväder när det spreds ett fotografi på henne när hon var yngre, 15-16 år, och gjorde vad som ser ut som en Hitler-hälsning. Hennes förklaring var att om hon gjort en sådan hälsning har det i så fall "skett med ironi, eller med syfte att förlöjliga”.

Om Karkiainen hade varit en smygnazist som av någon anledning engagerat sig i Socialdemokraterna borde det finnas fler bevis än en festbild från tonåren. Det fanns det alltså inte. 

Att folk sprider festbilder på politiker i syfte att skapa drev, påfallande ofta mot kvinnliga politiker, är ett otyg. Man ska som politiker ha fått vara och få vara människa, gå och ut och dansa och ha roligt.

Man ska förstås också få försöka skoja. 

Romina Pourmokhtari har gott om kritiker, såväl på klimatområdet som för att hon som SD-kritiker plötsligt vände och blev en del av Tidö-laget, som säkert kommer att blåsa upp Financial Times-intervjun.

Men i sak har de rätt: Det är omdömeslöst att som minister ge detaljer som vilka uteställen man brukar gå till och "skämta" om att strunta i sitt livvaktsskydd.