På bara två veckor har totalt sju personer dött – fem stycken i Malmö och två i Örebro – och flera skadats i gängrelaterade skjutningar. ”Det är flera regioner som har väldigt allvarliga situationer just nu”, säger rikspolischef Anders Thornberg till SVT och meddelar att polisen sätter in alla tillgängliga resurser för att hantera de accelererande gängskjutningarna. Men frågan är om resurserna räcker. Och om polisen har tillräckliga verktyg för att få bukt med gängkriminaliteten och hindra tillväxten av nya yrkeskriminella.
Lyckligtvis är alla politiker eniga om att det behövs mer resurser till polisen och att polisnärvaron måste öka. Det och ett antal straffskärpningar är viktiga delar i kampen mot de kriminella gängen. Men det räcker inte. Hela rättskedjan måste fungera och samhället i övrigt – socialtjänst, skola, myndigheter – måste göra sitt.
Antalet gängskjutningar, liksom antalet personer som dött eller skadats till följd av skjutningar, var något lägre under årets första månader jämfört med samma period i fjol. Men underlaget är för litet för att man ska kunna dra några slutsatser om trendbrott. De senaste två veckorna har tydligt visat att kampen mot de kriminella gängen är långt ifrån vunnen.
Varje ny dödskjutning tär på tryggheten. Som siffror från Brå (Brottsförebyggande rådet) visat känner sig alltfler svenskar otrygga. Även om risken är liten för de flesta att utsättas för våld är det ändå allvarligt att den upplevda otryggheten ökat. Det är oacceptabelt att vanliga hederliga människor tvekar att gå ut av rädsla för att hamna i de gängkriminellas skotteld. Att stoppa våldsspiralen och besegra de kriminella gängen är därför en absolut nödvändighet. För hela samhället.