Kommer coronaepidemin att bli slutet för kontanthanteringen i Sverige? Frågan är befogad eftersom de elektroniska betalningssätten redan är så dominerande, och att näringsidkare nu kan passa på att göra sig av med mynten och sedlarna en gång för alla. ”Betala helst med kort” är en rimlig uppmaning i dessa tider, men ”inga kontanter” är det inte.
Andelen svenskar som betalat kontant vid sitt senaste köp minskade från 39 till 13 procent mellan 2010 och 2018 (Riksbanken). Den första januari trädde en ny lag i kraft som tvingade bankerna att ta emot kontanter. Syftet är att bevara möjligheten att betala med kontanter för grupper som har svårt att använda andra betalningssätt. Men handlare kan fortfarande göra som de vill, och en stor grupp svenskar får därmed ett mer begränsat liv.
Folkrörelsen Kontantupproret skrev i Sydsvenskan (15/5) om det faktum att det blivit svårare att betala kontant. Talespersonen Björn Eriksson köper inte argumentet att coronaviruset skulle spridas via mynt och sedlar. ”Det handlar om illasinnade rykten där starka intressen vill få bort kontanterna”, skriver han i ett pressmeddelande.
Folkhälsomyndigheten ger honom rätt då man skriver att ”det finns inga uppgifter om att personer har smittats via sedlar och mynt”. Den främsta smittvägen är klarlagd, så kallad droppsmitta till följd av hostningar och nysningar. Det betyder förstås inte att kontanter inte kan överföra smitta, det kan alla ”ytor” som berörs av flera olika personer.
Därför är det också helt riktigt att minimera kontanthanteringen under epidemin. Men som alla andra råd bör det hanteras varsamt. Precis som att en resa kan vara nödvändig för en person, kan möjligheten att få betala kontant vara det.
Sverige anses av techföretag vara en bra marknad att testa nya produkter på eftersom vi är så teknikvänliga, ”early adopters”. Baksidan är att det går lite för fort ibland. Som att den fasta telefonin tagits bort på vissa orter innan mobiltelefonin fanns på plats. Eller att möjligheten att betala räkningar på post eller bank stramades åt långt innan datorn fanns i varje hem.
Utan kontanter blir också Sverige helt elberoende. En attack och hela landet blir stillastående. Cyberförsvaret? Nej, just det, inte riktigt på plats ännu.
”Är det något coronakrisen har visat så är det hur sårbart samhället är. Beredskapsskäl talar starkt för att Sverige måste ha kvar kontanter”, skriver Kontantupprorets Björn Eriksson. Han har rätt. Skälen för att kontanterna ska vara kvar är många, men om det går kan vi ha kvar dem i plånboken under coronaepidemin.