Det luktar maffia om de svenska sophögarna

Avfallet står för miljöbrotten som ingen vill se.

Det brinnande sopberget i Botkyrka gjorde att uppmärksamheten kring sopföretaget Think Pink tog ordentlig fart.

Det brinnande sopberget i Botkyrka gjorde att uppmärksamheten kring sopföretaget Think Pink tog ordentlig fart.

Foto: Stina Stjernkvist

Ledare2023-12-29 10:30
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

Sopor luktar illa. Det ligger i den mänskliga naturen att vilja skapa distans till avfallet och lukten. Strategin, visar historien, har varit att placera dem så långt bort som möjligt. När det till slut inte går kan de grävas ned och glömmas bort, vilket gjordes med bravur under stora delar av det moderna industrisamhället. Men förr eller senare kommer sanningen fram. Och lukten.

När Sverige och EU sedermera stiftade effektiva miljölagar blev en av effekterna att fattigare länder fick ta emot alltmer sopor. Lockelsen fanns bland annat i de metaller som dolde sig i elektronikskrotet, som till viss del kunde utvinnas men som också orsakade miljökatastrofer, utsläpp av exempelvis dioxiner och kvicksilver, i samband med hanteringen (Forskning & Framsteg, 1/10 2007).

Det är svårt att skapa ett heltäckande system för all sophantering. Om det väl skulle lyckas återstår ändå problemet med dem som bryter mot lagen. Camorran, maffian i Neapel, är kanske det mest berömda exemplet, där intäkterna från soptipparna konkurrerade med narkotikan som främsta intäktskälla. Med det finns många fler.

Vid jultid för tre år sedan förvandlades Botkyrka söder om Stockholm till Neapel. Ett enormt sopberg på minst 50 000 ton vid Kassmyra hade börjat brinna och giftiga gaser spred sig i stora delar av kommunen. Det blev till crescendot i den största sopskandal som rullats upp i Sverige, som involverar 15 kommuner, däribland Uppsala och Östhammar (Dannemora).

Allt det som kittlat med Bella Nilsson några år tidigare – att hon gått från porrbranschen till det mycket framgångsrika sopföretaget Think Pink, av Dagens Industri utsett till Årets gasellföretag 2018 – vändes nu emot henne. Var hennes löften om hållbar sophantering på ett helt nytt sätt en stor bluff? Eller var hon oskyldigt anklagad av konkurrenter i en mansdominerad bransch? Ambitiösa dokumentärer och stort spaltutrymme ägnades åt denna Bella Nilsson.

I torsdags kom åtalet, med en rekordstor förundersökning på 45 000 sidor, om illegal avfallsdumpning men också om ekonomisk brottslighet. Elva personer med anknytning till Think Pink står åtalade med Bella Nilsson som huvudperson. Think Pink ska ha grävt ned 200 000 ton avfall på 21 platser.

En strategi som använts har varit att spela ut olika kommuner och avfallsbolag mot varandra där ingen haft den övergripande kontrollen. Men det förklarar inte det enorma sopberget i Botkyrka och dess innehåll. Det är också fritt fram att utnyttja den mänskliga egenskapen att titta bort så snart sopor kommer på tal. Det går ett tag, men förr eller senare kommer stanken fram.