2020 var ett märkligt år. Pandemin innebar inte bara att vi stängde ner delar av vårt samhälle, utan satte även det dagspolitiska spelet på paus. I början av våren var uppslutningen kring regeringens och Folkhälsomyndighetens strategi för att begränsa smittspridningen stor. Och när kritiken från andra partier till slut kom, handlade den om just detta: pandemihanteringen, inte andra politiska frågor.
Men snart är coronarespiten över för regeringen och dess samarbetspartier Centern och Liberalerna. I takt med att fler vaccineras och med vårens ankomst, med sannolikt minskad smittspridning, kommer både riksdagspartierna, deras medlemmar och väljare återigen fokusera på hur landet faktiskt styrs. Och då kommer det att bli svårt för Stefan Löfven att hålla ihop Januariöverenskommelsen ända fram till valet 2022.
De första rejäla sprickorna i överenskommelsen syntes redan i somras när partierna bråkade om hur punkten om en reformering av Las egentligen skulle tolkas. Regeringskrisen var nära och hotet avvärjdes egentligen först när Kommunal och Metall ställde sig bakom det liggande förslaget om en reformerad arbetsrätt.
Många av de kontroversiella delarna av Januariöverenskommelsen återstår fortfarande att driva igenom. Nu är det visserligen sagt att parternas överenskommelse om Las ska ligga till grund för ny lagstiftning, men ingen vet hur propositionen kommer att utformas. Kvarstår gör även löftet om en ny skattereform.
Bägge dessa frågor kommer att pröva möjligheten till fortsatt samarbete. De frågorna är mycket viktiga för tre av de fyra partierna: Socialdemokraterna, Centern och Liberalerna. Deras väljare och medlemsbas bryr sig om frågorna, men partilinjerna är sinsemellan mycket olika.
Samtliga fyra partier plågas också av dåliga opinionssiffror, Centern möjligen undantaget. Utöver att komma överens måste de också få det att verka som att de var för sig har bärgat stora politiska segrar. Helst också med ett innehåll som väljarna uppskattar. Särskilt pressat är läget för Liberalerna, vars partiledare redan förklarat att hon inte kommer att gå till val på att behålla Januariöverenskommelsen. Sannolikheten är nog också störst att det är just L som lämnar samarbetet.
Stefan Löfven kommer nog inte sakna krishanteringen och de ständiga pressträffarna, men väl det relativa inrikespolitiska lugnet. Kanske kommer Januariöverenskommelsen ändå att överleva 2021. För även om inget av de fyra partierna är överförtjusta i den, är den deras minst dåliga alternativ.