Det går inte att önsketänka bort kärnbränslet

Redan 2018 bedömde Strålsäkerhetsmyndigheten att ett slutförvar i Östhammar är säkert. Litar inte Miljöpartiet på myndigheten?

Snart fullt. Bassängerna på mellanlagringen i Oskarshamn rymmer snart inte mer använt kärnbränsle.

Snart fullt. Bassängerna på mellanlagringen i Oskarshamn rymmer snart inte mer använt kärnbränsle.

Foto: Lars Pehrson/SvD/Scanpix

Ledare2021-02-13 07:00
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

Ända sedan den första svenska reaktorn togs i drift har man vetat att det förbrukade måste slutförvaras. Men trots decennier av betänketid har ännu inget beslut fattats. Och eftersom inget slutförvar finns håller mellanlagringen i Oskarshamn på att bli full.

Vattenfall AB, ett av staten helägt bolag, slår nu larm: om inte ett beslut om utökning av mellanlagringskapaciteten och om slutförvaret fattas före halvårsskiftet, kan Sverige tvingas stänga sin kärnkraft 2024 (DN 12/2). Vattenfall menar att man har haft flera möten med energiministern och miljöministern, men ändå händer ingenting.

Regeringens ovilja att fatta beslut trotsar all logik. Slutförvaret har utretts både på längden och tvären. Redan 2018 lämnade Strålsäkerhetsmyndigheten in sin rekommendation till regeringen: myndigheten anser att slutförvaret i Forsmark i Östhammars kommun är en säker lösning. Mark- och miljödomstolen har också sagt sitt och Östhammar står redo.

Så varför fattas inget beslut, trots att tiden är knapp? Mellanlagret kan byggas ut relativt snabbt, men slutförvaret bedöms ta omkring tio år att färdigställa.

Svaret stavas Miljöpartiet. Partiet föddes ur motståndet mot kärnkraft. Och så starkt verkar det ideologiska motståndet mot kärnkraft vara i MP att det skymmer verkligheten. För trots att både expertmyndigheter och statliga Vattenfall är ense om att slutförvaret är säkert och måste byggas, vill Miljöpartiet – uppenbarligen – inte skriva under ett sådant beslut. Det skulle ju innebära att i faktiskt handling säger att avfallet kan tas om hand om på ett säkert sätt – något man hela tiden har hävdat inte är möjligt.

Men nu, om någon gång, är det dags att anpassa kartan efter verkligheten, inte tvärtom. För de sex kvarvarande reaktorerna kan drivas vidare till 2040-talet, då målet enligt energiöverenskommelsen är att all elproduktion ska vara förnybar. Och för varje dag som går hamnar fler bränslestavar på kylning i bassängerna i Oskarshamn.

Vad är då Miljöpartiets alternativ? Enligt Per Bolund ska slutförvaret utredas ytterligare ett varv och på frågan om en utbyggd mellanlagring svarar han just inget alls (DN 12/2). Vän av ordning undrar var avfallet då ska ta vägen, soptippen?

Nej, oavsett vad man tycker om kärnkraft måste man inse att det använda kärnbränslet finns där och att det växer. Och det måste tas om hand på ett säkert sätt även om de återstående reaktorerna stängs och kärnkraften fasas ut.

Avfallet går tyvärr varken att trolla eller tänka bort. Det måste grävas ner.