Det blir en nyhetsrubrik när Socialdemokraterna är största parti i en opinionsmätning. Det ser ut att väga jämnt mellan S och SD på 23-25 procent.
Onekligen något alldeles nytt. Socialdemokraterna har sedan 1920-talet varit ohotat som Sveriges största parti. Nu ser oron i partiet ut att öka. Inte så konstigt. Vem kan känna igen ett parti som visserligen regerar, men i mycket ska föra C och L:s marknadsliberala ekonomiska politik och MP och C:s migrationspolitik.
Det är dock inte bara i Sverige det går dåligt för Socialdemokraterna. I ett europeiskt perspektiv är knappt 25 procent faktiskt inte så illa.
Arbeiderpartiet i Norge har ungefär likartat stöd som på knappt 25 procent. Tyska SPD, som en gång också brukade få över 40 procent i valen får 13-16 procent i opinionsmätningarna. Nästan lika illa för österrikiska SPÖ. Finska S också klart under 20 procent.
Franska Socialisterna ligger katastrofalt till. I Nederländerna har Arbetarpartiet lyckats kravla sig över 10 procent i opinionsmätningarna.
Brittiska Labour gjorde nyligen ett katastrofval. Visserligen över 30 procent, men med ett annat valsystem hade nog väljarstödet varit betydligt lägre.
I Danmark, Portugal och Spanien finns dock s-partier med starkare opinionsstöd än i Sverige. De danska Socialdemokraterna brukade förr vara mindre än de norska och svenska.
Grundproblemet ser likartat ut. Socialdemokraterna var en bred koalition av arbetare och den vänsterinriktade delen av medelklassen. Nu utmanar främst högerpopulister (i Storbritannien de Konservativa) om arbetarväljarna och mjukvänster som Gröna och vänstersocialister om den kosmopolitiska medelklassen.
Resultatet har blivit en kraftig kräftgång, särskilt bland tidigare kärnväljare. Enligt Economist vann Labour i valet i december över Konservativa bland dem med universitetsexamen med 43-29 procent, förlorade lägre utbildade med 25-58 procent!
Danska S har valt en ekonomisk vänsterlinje och en stram migrationspolitik. Det gav inga nettovinster. Partiet ser ut att ha vunnit tillbaka väljare från högerpopulistiska Dansk folkeparti, men förlorade i storstäder till vänstersocialister och socialliberaler. Det stärkte dock sammantaget den traditionella vänstersidan i dansk politik, och öppnade för en s-regering i minoritet.
Kan svenska S vinna tillbaka arbetarväljare utan att tappa i storstäder?
S-partier som likt Tyskland har varit mindre partiet i koalitioner har förlorat trots sakpolitiska framgångar. I Sverige är S största regeringsparti men för andra partiers politik. Hittills trots allt ingen katastrof, men är botten nådd?