Som UNT har berättat har Polisen inlett omkring 30 utredningar kopplat till våldsvågen sedan en skjutning i Gottsunda på midsommarafton (7/11). Häktet har fyllts till brädden. Andreas Pallinder, enhetschef på Uppsalapolisen, säger att man har avstyrt flera våldsbrott, att man ingriper precis innan ett "grovt jobb" ska äga rum.
Få samhällsuppgifter är så viktiga som att dämpa det eskalerade gängvåldet. Varje dåd som hindras är en enorm vinst, varje inträffat dåd en enorm förlust. Särskilt illa är det när oskyldiga mördas, som den 25-årige mannen i Sala Backe och 24-åriga Soda Saad i Fullerö.
När Uppsala skakades om som värst i september sände SVT:s Aktuellt från Gränby, med gäster som justitieminister Gunnar Strömmer (M) och Socialdemokraternas rättspolitiske talesperson Ardalan Shekarabi. Sedan dess, sedan 1 oktober, har Polisen möjligheter att använda hemlig avlyssning utan att det finns en konkret brottsmisstanke. Fler lagändringar är också på gång.
I dag, med lite distans till våldstoppen, sänder UNT med SR:s och SVT:s lokala redaktioner från Forumtorget vid lunchtid. Drabbade invånare kommer att medverka, likaså Polisen och statsminister Ulf Kristersson (M).
Statsministern är väl medveten om att det finns ett folkligt stöd för hårdare straff och fler möjligheter att sätta dit kriminella. Den som varnar för att övervakningskameror är ett hot mot den personliga integriteten får knappast applåder i dessa dagar. Politiska förslag som ungdomsfängelser och anonyma vittnen är desto populärare.
När bland annat fransk polis har knäckt krypteringen till gängens kommunikation har det kommit till stor användning för den svenska brottsbekämpningen. Nog är det rimligt att även svensk polis ges samma möjligheter, i stället för att andra länder "serverar" oss.
Från vänster brukar regeringen kritiseras för att inte satsa tillräckligt på det förebyggande arbetet. Men Sverige satsar trots allt jämförelsevis mycket – och har trots det stora problem.
Borgerliga partier har däremot en stor skuld i att välfärdssystemen har öppnats upp för kriminella "företagare". Högerpolitiker har gärna hyllat valfriheten, men sällan lyssnat på kommuner som larmat om svårigheten att upptäcka och motverka fusk i verksamheter som upphandlas med lagen om valfrihetssystem (Lov). Numera är välfärdsfusket en stor inkomstkälla för de kriminella gängen.
Det finns flera stenar kvar att vända på.