Företagsledaren Börje Ekholm var nöjd på torsdagen. Inte med att telekomjätten Ericsson redovisade en förlust efter miljardböter för en korruptionshärva, vilket tidigare meddelats. Men han var stornöjd med den underliggande verksamheten. Ericsson ligger mycket väl framme i den globala utbyggnaden av 5G-nätet.
Svensken och europén Börje Ekholm var möjligen inte lika nöjd. Han säger att försäljningen av 5G-system går lysande i Kina, Sydkorea och Nordamerika. Europa har legat efter redan under 4G-utbyggnaden och riskerar nu att tappa ytterligare. EU fick en känga av Ericssonchefen i en intervju i våras: ”5G och digitalisering måste ses som minst lika viktigt som tåg och vägar. Det är ett synsätt USA och Kina redan anammar”, sade han till Ny Teknik (21/5).
I Sverige handlar rapporteringen om 5G mest om snabbare surf i mobilen, om ökad datahastighet. Vem känner sig tryggare av det ”stärkta nordiska samarbetet inom 5G och AI” som presenterades i fjol våras? Vem lyssnar när regeringen eller något av riksdagspartierna pliktskyldigt redogör för sin digitaliseringsstrategi? Nej, då framstår kanske ”nattåg till Europa” som mer intressant.
Samtidigt visar kinesiska Huawei hur en läkare med hjälp av AI och 5G kan utföra en operation hundra mil bort från patienten (SVT i tisdags). Företaget satsar betydligt mer på forskning och utveckling än konkurrenterna. Hittills har Huawei vunnit 60 kommersiella 5G-kontrakt, att jämföra med 27 för Ericsson.
Huawei är portade i USA sedan flera år, för övrigt en delförklaring till Ericssons goda resultat. EU-länderna är splittrade i frågan. Sverige har efter årsskiftet, då 5G-licenserna ska delas ut, möjlighet att stoppa den kinesiska leverantören.
I den ena vågskålen ligger jobben i Sverige, då Ericsson i sin tur kan stoppas från den stora tillväxtmarknaden Kina. Där ligger också värdet av att svenska företag och myndigheter får tillgång till den bästa och senaste tekniken. I den andra vågskålen ligger rikets säkerhet. Huawei är privatägt men lyder under kinesisk lag. Och enligt den nationella underrättelselagen från 2017 är alla organisationer i Kina skyldiga att ”stödja och samarbeta med underrättelsetjänsten” för nationens bästa.
4G-nätet var snabb kommunikation med rörlig bild. Med 5G kommer AI-revolutionen och det kommer att genomsyra hela samhället. Det kan bli den största förändringen sedan järnvägsnätet byggdes ut på 1800-talet. Att då bjuda in en diktatur med stormaktsanspråk låter inte sunt.