Under den senaste våldsvågen har åtskilliga ytterdörrar beskjutits runt om i Sverige. Sprängladdningar har lagts ut och det har skjutits genom fönster som stått på glänt. Huvudförklaringen är nog inte taktik – det beror snarare på att det enda som saknas i de kriminella nätverken är tillgång till portkoder.
”Uppsalabor kan ha hjälpt skyttarna”, skriver UNT (21/9). Flera har häktats, misstänkta för att ha assisterat de ungdomar som skickats till Uppsala från andra håll i landet för att utföra beställningsmord. Så mycket hjälp lär de dock knappast ha behövt. Det tar en minut för vem som helst att söka rätt på ett offer, med hjälp av tjänster som Ratsit, Mrkoll eller Hitta.se.
Sedan 2003 är rätten att publicera personuppgifter på dessa sajter skyddade av Yttrandefrihetsgrundlagen, YGL. Farhågan att detta skulle kunna leda till rena personregister på nätet har besannats med råge. Ändå är den enda begränsning som diskuterats ett ökat skydd för personer som åtalats för brott, med restriktioner för sajter som Lexbase.
Skydd för brottslingar, alltså, inte för offer. Vanliga människor kan inte motsätta sig uppgifterna i dessa register. Dataskyddsförordningen GDPR gäller inte heller eftersom sajterna har grundlagsskydd.
Villaägarnas riksförbund har i många år stridit för att grundlagen ska ändras. Från början var skälet en stor ökning av inbrott och rån i hemmet. Stöldligor kunde exempelvis slå på bilarna som stod på flygplatsens långtidsparkering för att sedan i lugn och ro länsa den tomma villan. ”Från början var det inbrotten och rånen som var problemet men nu ser vi att det blivit mycket bredare”, säger Lena Södersten, förbundsjurist på Villaägarna.
Med sina register på nätet är Sverige unikt och ett smörgåsbord för kriminella. En ny avhandling vid Högskolan i Gävle visar att var tredje arbetsskadeanmälan från socialsekreterare gäller hot utanför arbetsplatsen (20/9). I många fall har också deras familjer hotats.
Du kan vara polis, lärare, journalist eller åklagare. Du kanske har det gott ställt, åker och handlar och kliver in i din bil med en fin klocka på armen. Eller så har du en brorson som kommit på kant med de andra i Foxtrot eller något annat nätverk. I vilket fall som helst kan ett antal gängkriminella snart stå på din tröskel. Alla uppgifter finns i mobilen.
Våldsvågen har varit en väckarklocka för hela landet. Släktingar till alla inblandade kan inte skyddas, har polisen sagt. Nej, men att ta bort marknadsföringen av var alla finns och vad alla gör vore en bra start för ett tryggare samhälle.