Det är dags att mygga av Svenska Freds

Ett och ett halvt år in i Rysslands anfallskrig är det dags att inse att fredsrörelsens plats i debatten är överflödig.

I Ukraina bombas fortfarande bostadsområden, men Svenska Freds vill inte att Sverige ska skicka vapen så att Ukraina kan försvara sig.

I Ukraina bombas fortfarande bostadsområden, men Svenska Freds vill inte att Sverige ska skicka vapen så att Ukraina kan försvara sig.

Foto: AP Photo/Libkos

Ledare2023-08-04 17:00
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

Den 24 februari 2022 är ett datum ingen kommer att glömma. Det totala mörker som omslöt den dagen, bilderna av trupper som marscherade in i Ukraina och känslan av att en ny dyster tidsepok hade börjat.

Sedan dess har mycket hänt. Ukraina har överträffat allas förväntningar och lyckats stå upp emot och trycka tillbaka de ryska trupperna. På hemmaplan har Sverige ansökt om att gå med i Nato, Finland har redan lyckats.

Nästan alla är överens om att Sverige och övriga västvärlden har gjort helt rätt i att skicka vapen och annat stöd värt miljarder till Ukraina. Det finns inget annat alternativ. Ukraina står upp för demokratin och genom att beskydda sitt land försvarar de även övriga Europa. Varje krona Sverige har lagt på stöd till Ukraina har varit en välinvesterad krona. 

Organisationen Svenska Freds är dock undantaget som bekräftar regeln. Sedan 24 februari 2022 har deras naiva världsbild gång på gång lyfts. På debattsidor, i tv-studior och på demonstrationer har organisationen påpekat att det är problematiskt att Sverige och andra länder skickar vapen till Ukraina. Gång på gång bjuds Svenska Freds in av medier för att representera sin världsbild. I SVT sa dess ordförande att vapen inte är lösningen på konflikten. 

Det är dags att mygga av Svenska Freds. Svenska medier måste förstå att man inte alltid måste ha båda sidor av en debatt. När den ena sidan motsvarar åsikterna av en väldigt liten minoritet blir det fel att ha med dem i en debatt. Det är som att man varje gång man intervjuade Tegnell under pandemin skulle haft vaccinmotståndaren Peter Wahlbeck i studion.

I en debattartikel i Expressen säger en medlem i Svenska Freds, Natasja Bergström, att vi är fredsskadade och därför inte förstår vad det innebär att gå med i Nato. Frågan är vilka som är fredsskadade. De som inser att man bekämpar en invasion med vapen, eller är det snarare de som tror att man kan bekämpa krig med fina ord?

I sitt sommarprat sa den svenska hjälparbetaren Tilde Addenbrooke följande: ”Ukrainarna vill inte ha fred, de vill ha frihet.” Det sätter lite fingret på problemet med Svenska Freds. Målet måste vara den ukrainska befolkningens frihet från despoten Putin.

2022 fick Svenska Freds 6 817 000 kronor i offentliga bidrag. Det går att skänka ett gäng missiler till Ukraina för de pengarna. Det hade varit en klokare investering för fred i världen. Som DN:s Erik Helmerson uttrycker det: Det finns inget viktigare för världsfreden än att Ryssland förlorar kriget och diktatorerna makten.