Den store satan var också värd att tacka

Ingen är redo att ta över USA:s mjuka makt i världen.

Stars and Stripes, världens kanske mest eldade bit av mönstrat tyg, här i Irans huvudstad Teheran.

Stars and Stripes, världens kanske mest eldade bit av mönstrat tyg, här i Irans huvudstad Teheran.

Foto: Vahid Salemi

Ledare2025-02-11 17:30
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

Donald Trumps och Elon Musks frontalangrepp mot den federala staten i USA väcker många frågor. ”Får man göra så?” är kanske den vanligaste. Och det återstår att se hur motståndskraftiga de amerikanska lagarna och lagstiftarna verkligen är. Sedan den första chocken lagt sig arbetas det i alla fall hårt med att försöka förhindra olika beslut, eller åtminstone begränsa skadorna.

En annan reflektion är att den pågående slakten i Washington kan förändra bilden av USA i världen. Vem visste till exempel att USA är den femte största biståndsgivaren i världen per capita, överlägset störst i dollar räknat? Motsvarigheten till Sida, US Aid, som nu stängts i tre månader, har en budget på cirka 800 miljarder kronor (2023), en dryg procent av hela statsbudgeten.

Vägen till att bli världens enda supermakt har förstås i första hand kantats av dollar och vapen. Multinationella företag har försett invånare i jordens alla hörn med allt från mediciner till Coca Cola. Regeringar har fått vapen till skydd. Delvis har andra länder sett hjälpen som självklar (Nato i Europa), delvis har USA betraktats som imperialisten med tillmälen som ”den store satan”.

Biståndet sätter fingret på en annan sorts makt, soft power, som bygger på miljontals relationer på alla nivåer i respektive länder. Om USA drar sig tillbaka, helt eller delvis, uppstår ett vakuum som knappast kommer att fyllas.

EU har redan en stor och delvis ifrågasatt biståndsverksamhet, samtidigt som den ryska expansionismen tar stor uppmärksamhet. Kina har ingen som helst tradition av att bygga relationer med utvecklingsländer, annat än genom infrastruktur för dyra lån i utbyte mot strategiska hamnar och råvaror. Det är redan uppenbart att USA kommer att sakna världen efter ytterligare fyra år med Trump. Men världen kommer också att sakna USA.

Visst är Elon Musk en bisarr omväg att ta för att bli erkänd som den humanitära stormakt USA faktiskt (också) alltid har varit. Men nu ligger korten där på bordet och kommer att spelas på ett eller annat sätt. Risken är uppenbar att den 250-åriga demokratin snart försätter sig i en situation som är svår att ta sig ur, med alla viktiga institutioner på fallrepet och alltmer makt koncentrerad till Trump och hans omgivande miljardärsoligarker.

Men om USA överlever är det en annan supermakt som intar scenen. Alla som bränt stjärnbaneret, som flörtat med Moskva och Peking, eller som i övriga västländer som Sverige bara beklagat sig i största allmänhet, kommer att ha en annan inställning. Det var trots allt en ganska bra ordning i världen det där, den som rådde fram till presidentvalet 2024.