De många avslagen urholkar sjukförsäkringen

De senaste fem åren har antalet överklaganden av beslut i sjukpenningärenden mer än fördubblats.

Alltfler sjukanmälningar har lett till avslag hos Försäkringskassan.

Alltfler sjukanmälningar har lett till avslag hos Försäkringskassan.

Foto: Claudio Bresciani

Ledare2021-09-24 07:01
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

I fjol var det närmare 7 000 ärenden som gick till förvaltningsdomstolen mot knappt 3 000 bara några år tidigare. Ökningen hänger samman med att avslagen blivit allt fler. Varför kan Försäkringskassan inte förklara, men man meddelade tidigare i år att man på grund av detta avsåg att göra en översyn av förvaltningen av sjukförsäkringen. Denna har ännu inte fått någon effekt. Allt fler sjuka människor lämnas utan ersättning.

I en intervju i Sveriges Radio i våras sade Niklas Altermark, docent i statsvetenskap vid Lunds universitet som skrivit boken Avslagsmaskinen, byråkrati och avhumanisering i svensk sjukförsäkring (Verbal 2020): ”Det som blivit fel är att det har skett en förskjutning av bevisbördan, där det egentligen är så att Försäkringskassan ska se till att underlagen, alltså läkarintyg, prover och uppgifter från den enskilde är tillräckliga. Försäkringskassan har i stället gjort tolkningen att om läkarintygen är dåliga, kan det leda till avslag" (SR 22/2). 

IFS, Inspektionen för socialförsäkringen, har konstaterat att elva procent av de avslagsärenden som gåtts igenom har allvarliga brister. En granskning av SR Ekot visar också att handläggare krävt objektiva undersökningsfynd som röntgenbilder för att bevilja sjukpenning. Trots att det vid vissa diagnoser inte går att ta fram sådana.

För människor som är för sjuka för att arbeta är det livsviktigt att samhällets skyddsnät fångar upp dem. Det kontrakt som välfärdslandet Sverige slutit med sina medborgare innebär att vi betalar höga skatter för att kunna känna oss trygga om allting rasar. Att en människa när livet redan är tungt också sviks av samhället, kan få katastrofala följder. Som sjuk ska man inte behöva hamna i rännstenen eller tvingas kämpa för att få rätt mot en myndighet med en egen agenda. 

Självklart är långvarig sjukskrivning inte alltid är det bästa, tvärtom kan det ibland göra att individens situation förvärras. Försäkringskassan ska inte bevilja sjukpenning för människor som trots allt har arbetsförmåga. Men inte heller hitta på egna regeltolkningar som utan förklaring lämnar allvarligt sjuka utan hjälp.

Så sent som förra hösten kritiserade den rödgröna regeringen Försäkringskassan på grund av de allvarliga bristerna i underlag och beslutsfattande. Men ord räcker inte. Antalet överklaganden och IFS kritik talar sitt tydliga språk. Det behövs lagändringar för att skapa en större rättssäkerhet i Försäkringskassans hantering av sjukpenningen. Alternativet är att förtroendet för de offentliga välfärdsystemen urholkas ytterligare.