Senast det begav sig med ett större infrastrukturprojekt genom Uppland var den nya E 4:an som invigdes 2007. Under 1990-talet valde man mellan ett längre östligt alternativ, där få skulle störas av vägen, och en västlig dragning med betydligt mer känsliga miljöer, tvångsinlösen och protester (kanaliserade i partiet Stoppa E 4 Väst som kom in i kommunfullmäktige i Uppsala 1998).
Frågeställningen om de nya tågspåren i Knivsta har varit densamma. Bort från stan, med färre bekymmer, eller genom stan med allt vad det innebär av tvångsinlösen av mark och sämre framkomlighet under byggtiden. Självklart valde ett enigt Knivsta kommunfullmäktige det senare i sitt remissvar. Det handlar om kommunens framtid som hållplats för fjärrtågen, som en del av tillväxtregionen Uppsala-Stockholm.
Det var ändå med en suck av lättnad som Knivstaborna kunde konstatera att Trafikverket sade ja till två nya spår genom tätorten. Nu får man dessutom en upprustad station för att ta emot de många pendeltågen och fjärrtågen samt att kunna leda förbi godstågen. Med de nya spåren ute vid motorvägen hade sannolikt många fjärrtåg valt att hoppa över Knivsta och bara stanna under Arlanda.
Lika självklart blir det ingen ny tunnel, den hade kommunen fått bekosta själv i så fall. En majoritet av fullmäktige hade ändå ställt sig bakom tunnelidén, i en from förhoppning av att slippa ge upp mark får man förmoda. Det kommer att bli fråga om strider med berörda markägare de närmaste åren, i både Knivsta och Alsike.
Den detaljerade järnvägsplanen kommer Knivstaborna att få tycka till om de närmaste åren. Byggstarten planeras till 2028, invigningen till senast 2036.
Nya spår genom Knivsta var det alternativ som gav ”högst måluppfyllelse”, sade Trafikverkets Niklas Dernell på pressträffen. Flest remissinstanser har också förordat det alternativet. Det är bara Knivsta och Alsike som berörs då de båda alternativen strålade samman vid Lunsen söder om Uppsala.
Startskottet har gått för fyrspåret. Avtalet med staten innefattar också byggandet av bostäder i Knivsta och Uppsala samt spårvägsprojektet i Uppsala som också har inletts. Många frågor väntar fortfarande på svar om jätteprojekten, men Knivsta har fått sin optimala spårlösning. Om tolv år kommer alla att ta det nya hjärtat i Knivsta för givet. Det blir handel, folkliv och ständiga ankomster och avgångar, till skillnad från några frysande pendlare på en övergiven perrong. Det är en attraktiv lösning för alla Knivstabor, där hade lokalpolitikerna helt rätt.