Var femte svensk kommer att julhandla från kinesiska onlinegiganter som Shein och Temu (Svensk Handel 17/12). I svenska städer, även Uppsala, flödar paket från Kina till postombuden för att sedan läggas under julgranen. Fulla med kontaminerat skräp.
När något är sanslöst billigt är det ofta för bra för att vara sant. Priset på produkter från dessa lågprissajter hålls nere på konsumentens, tillverkarnas och klimatets bekostnad.
I leksaker och kläder från Shein och Temu har värden av giftiga ämnen och kemikalier – som hormonstörande ftalater och cancerframkallande formaldehyd – uppmätts långt över tillåtna gränser (Aftonbladet 19/8).
Ingenting som någon skulle vilja att ens barn stoppar i munnen eller själv bära inpå huden, med andra ord.
De kineser som syr slit-och-släng-plaggen lider av dåliga arbetsvillkor och mycket låg ersättning. Bredvid symaskinerna sover bebisar medan mammorna arbetar till midnatt (DN 9/12).
Svenskarnas nätshopping från Kina gör klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) rasande (DN 19/12), och hon slår fast att Sverige borde förbjuda företag som Shein och Temu. Hon vill åtminstone att Sverige ska följa Frankrikes exempel, där sådana bolag inte får göra reklam och deras skamlöst billiga produkter har en särskild skatt.
Klimatministern har dock inte regeringen med sig – än.
De flesta partier, i både regering och opposition, verkar dock överens om att importen från de gigantiska lågprissajterna från Kina är djupt problematisk och behöver angripas av politiken.
Det är hur:et som är knäckfrågan.
Bland annat M, SD och C vill att frågan avgörs av EU, som brukligt med handelsfrågor (DN 19/12). Klimatminister Pourmokhtari menar att Sverige inte kan vänta in EU:s långsammare lagstiftningsprocesser när så många svenskar handlar från dessa sajter.
Men Pourmokhtari gör rätt i att också peka ut enskilda människors och influencers ansvar.
Oavsett hur politiken väljer att begränsa produktinflödet från Shein och Temu finns nämligen en makt som är mycket starkare – och framför allt snabbare – mot skräpbolagen än den politiska makten någonsin kan vara.
Konsumentmakten.
Du som handlar från Shein och Temu bär ytterst ett personligt ansvar och har makt att sänka bolagen. Om du bojkottar dem – och uppmanar andra att göra detsamma – faller deras affärsidé.
Ja, politiken behöver agera. Särskilt eftersom Shein och Temus aggressiva marknadsföring, låga priser och algoritmstyrda annonser är mycket svåra att motstå. Pourmokhtari har rätt.
Men tills så sker ska var och en ta sin konsumentmakt på största allvar. Den kan välta företag mycket snabbare än vad en lagstiftning kan klubbas, ens i bred politisk enighet.