I måndags var det stopp för badande i Lyssnaängsbadet och Sunnerstabadet. Precis som så ofta efter skyfall försämrades vattenkvaliteten när avföringsrester spolades ner i vattnet. En sådan effekt är dock tillfällig och bara någon dag senare lyftes avrådan bort.
Men risken är stor att vi tvingas vänja oss vid sämre badvatten, kanske också när det inte har ösregnat. Varför då? Jo, för att våra folkvalda inte vågar vara tråkiga. Vilket har försatt många svenska kommuner i en bekymmersam sits.
Dels handlar det om att det svenska avloppsnätet inte hänger med i ett läge när klimatförändringarna leder till mer nederbörd – och fler skyfall. Dels att underhållet av de kommunala näten länge släpat efter. Rören är helt enkelt för små, för få och i stort behov av upprustning. Även många reningsverk berörs, vilket till exempel är fallet med anläggningen i Kungsängen. Om den inte byggs ut, kommer Uppsala kommun att tvingas bromsa sina expansionsplaner.
Branschorganisationen Svenskt Vatten publicerade förra året en rapport som gjorde det plågsamt tydligt hur stort investeringsbehovet är – och hur låg probleminsikten länge har varit. Fram till 2040 måste 560 miljarder kronor investeras i svensk vattenförsörjning. Annorlunda uttryckt: med nuvarande investeringstakt saknas tio miljarder kronor varje år.
Trots att behoven ökar, på grund av klimat och växande städer, försämras vattenledningarna.
En konsekvens av det är bland annat att vi betydligt oftare riskerar hälsovådligt badvatten. För när ledningarna och reningsverken inte klarar av att hantera stora vattenmängder återstår ofta bara ett alternativ för att lätta på trycket: töm ut avloppsvattnet i våra vattendrag.
Enda sättet att komma till rätta med det allt hopplösare nätet är att som politiker prioritera och att våga vara tråkig. Det är genom att utlova – och genomföra – satsningar på nya lärartjänster, bättre villkor för omsorgspersonal och ibland även storstilade arenabyggen och infrastrukturprojekt, som man vinner väljarnas förtroende på kort sikt. Inte genom att plöja ner miljardbelopp i ett avloppsnät som ingen ser, men som alla ändå tar för givet ska fungera.
All heder därför åt Östhammars kommun, som fram till 2030 genomför en miljardsatsning på sitt VA-nät. Pengar som annars hade kunnat tillfalla betydligt mer publikfriande projekt. Samma sak vad gäller Uppsalas planer att bygga ut sitt reningsverk.
Det kommer inte att vinna några val åt de styrande – och här tråkiga - partierna. Men däremot kommer det att garantera vattenkvaliteten, vilket är nog så viktigt.