Därför är det viktigt att Europa stoppar Musk

Utmanandet av Tesla gäller mer än ett kollektivavtal i Sverige.

Elon Musk, grundare och huvudägare i Tesla, brukar inte väja för någonting.

Elon Musk, grundare och huvudägare i Tesla, brukar inte väja för någonting.

Foto: Francis Mori / AP

Ledare2023-12-06 15:00
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

Maktkampen mellan IF Metall och Tesla handlar inte bara om den svenska modellen och rätten till konflikt för att sätta press på arbetsgivaren. Kritiken från näringslivshåll den senaste tiden har gått ut på att facket utpressar företag, att åtgärderna (och särskilt sympatiåtgärderna) är helt oproportionerliga samt att strejken inte alls gäller arbetarnas villkor på Teslaverkstäderna.

Kritiken har många gånger varit riktig. Fackföreningarna berömmer sig ofta för att Sverige har så få strejkdagar, vilket brukar framhållas som den svenska modellens bästa argument. Men frånvaron av stora konflikter beror bland annat på att företagen inte har något val när facken går samman och tar strypgrepp. Det är att ge upp eller dö. Utpressning med andra ord.

Men fallet Elon Musk är också ett tecken på något större. Det är samma princip som när presidenter vägrar acceptera ett valresultat. Störst muskler vinner, de svaga ska underkuvas. ”Tillsammans är vi starka” gäller inte längre, att organisera sig är tvärtom en fara mot denna nya världsordning. ”En människa, en röst” och ”lika inför lagen” är storheter som kan förkastas om de står i vägen för målet.

Det finns en kö av människor som Musk, som gärna vill ta kontrollen över allt från vapen och rymdprogram till AI-system. Givetvis är det då lättare att förhandla med en person, en Putin eller en Xi Jinping, än att trassla med olika skattesystem och sociala hänsyn. MBL och lagen om anställningsskydd, arbetsmiljö? Vad är det för trams?!

Än så länge behöver techjättarna EU, en av världens största marknader. Problemet är att EU inte heller brukar vara överdrivet förtjust i vår modell, med ingångslöner eller synen på dygnsvila för att ta ett aktuellt exempel. Kollektivavtal är ingenting man riktigt tagit till sitt hjärta i Bryssel. Sverige framstår som udda, som en relik från 1900-talets industriepok.

När det kändes som mest ensamt i strejkvästarna, när temperaturen sjunkit långt under nollstrecket, kom danskarna till IF Metalls räddning. I tisdags morse lade det danska storfacket 3F ett sympativarsel. Om två veckor stoppas all transport av Teslabilar via Danmark om inte företaget går med på att teckna kollektivavtal. På onsdagen hängde norska Fellesforbundet på och Finland lär följa inom kort. Tyska IG Metall ställer sig också helhjärtat bakom sina svenska kolleger, ”er strejk ger oss mod”.

Det drar ihop sig till slutscenen på en Hollywoodfilm där hjältarna applåderas. Två problem: ”Storskurken” Elon Musk har inte läst manus, sista ordet är inte sagt. Massiva sympativarsel är nog inte heller framtidens melodi, alldeles oavsett hur detta slutar.