Då kan villorna bli omöjliga att försäkra

Ansvaret för skador efter skyfall måste klarläggas tydligt.

Översvämning i Östervåla i Heby kommun för två veckor sedan.

Översvämning i Östervåla i Heby kommun för två veckor sedan.

Foto: Adam Wrafter

Ledare2023-09-11 14:27
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

Nästa år höjs taket för rotavdrag till 75 000 kronor, meddelade regeringen på måndagen. Ändå kan det vara dags att redan nu slå tanken på en ny veranda ur hågen. Sommarens skyfall visar att mängder av åtgärder på husen borde komma före i kön. Det är långt ifrån säkert att det blir någon ersättning om olyckan väl är framme.

Samtidigt som verkningarna av stormen Hans börjar summeras diskuterades översvämningarna i Gävle sommaren 2021 i SVT Agenda (10/9). Vem ska stå för miljardnotan? Försäkringsbolagen, kommunen eller fastighetsägarna? Eller ska staten ta ett större ansvar. Diskussionen har bara börjat.

Sommarens storm orsakade översvämningar från Skåne till Sundsvall. Några av de mest drabbade kommunerna var Heby och Västerås. Efter en vecka hade omkring 4 500 skadeanmälningar kommit in till de största försäkringsbolagen (DN 16/8), cirka 80 procent från privatpersoner. Exemplet Gävle har därmed mångfaldigats och flyttats till nationell nivå. De fulla konsekvenserna ser man troligen om två år.

På sikt måste vatten- och avloppssystemen byggas ut, dessutom finns en underhållsskuld på tiotals miljarder kronor. Ansvaret är kommunalt men det kan också behövas statliga insatser. Klimatet förändras. Det som var extremväder somrarna 2021 och 2023 kan mycket väl vara vanligt sommarväder om några decennier. Åtminstone pekar allt på att kraftiga skyfall och översvämningar blir betydligt vanligare. 

För enskilda villaägare väntar sannolikt högre försäkringspremier. För vissa kan det till och med bli svårt att teckna en försäkring, beroende på var fastigheten ligger och vad man gjort för att förebygga skador. ”Det måste till ett anpassningsarbete. Om samma skada uppstår gång på gång lever man inte upp till försäkringskriterierna och då blir det problem”, sade Staffan Moberg, branschorganisationen Svensk Försäkring, i SVT Agenda.

Organisationen Fastighetsägarna ger en mängd tips på hur man skyddar sig mot översvämning. Tak och fasad kan tätas eller bytas. Stuprör, brunnar och dräneringsrör ska rensas eller förnyas. Marken ska alltid luta bort från huset. Många av de förebyggande åtgärderna är billiga. De stora kostnaderna kommer när fukt eller mögel kunnat leta sig in i huset.

Även om privatpersoner och kommuner ska göra sitt krävs ett statligt helhetsgrepp för att möta utvecklingen. Nya lagstiftning måste till för att klargöra ansvarsfrågan, vilka krav som ställas på respektive nivå. Men det skadar aldrig att agera på egen hand. Ett säkert sätt att slippa både ansvarsfrågan och andra bekymmer är att undvika själva översvämningen.