Man kan tycka vad man vill om att flyga, och det gör många. Ändå är det en usel idé att fatta beslut om framtiden för viktig infrastruktur mitt under en brinnande pandemi. Det var vad regeringen gjorde när man i juni bad Swedavia, som driver flygplatserna i Sverige, att göra en konsekvensanalys av en nedläggning av Bromma flygplats.
Inte överraskande kom Swedavia häromdagen till slutsatsen att ”det är inte längre affärsmässigt motiverat att driva Bromma flygplats”. Man gör det efter några månader då flygandet i princip varit noll. ”Krisen för flygmarknaden i covid-19-pandemin saknar motstycke”, skriver Swedavias vd Jonas Abrahamsson, om någon till äventyrs skulle ha missat detta.
Men pandemin är ju inte över. Det kan komma nya vågor, i Sverige och i närliggande länder. Ett nedläggningsbeslut måste naturligtvis grunda sig på vad som händer nästa år, 2022 och bort emot 2030-talet. Om det har ingen faktiskt någon aning. Flygbolagen vet inte hur det ser ut i höst, i vinter eller 2021. När Norwegian och SAS skurit ned och bett om ägarkapital erkänner man öppet att flygandet kan vara tillbaka på normala nivåer 2021, 2022 eller aldrig någonsin. Man vet inte!
Statliga Swedavia däremot, tycks ha örat mot marknaden och framtiden klar för sig: ”Bromma kommer sannolikt att ha ett kapacitetsöverskott på grund av låga trafikvolymer under lång tid framöver. Kostnaden för det skulle i förlängningen komma att bäras av resenärer och redan sargade flygbolag, vilket vi inte bedömer är möjligt", enligt vd:n Abrahamsson.
Man kan ana Miljöpartiets osynliga hand bakom detta. Regeringspartiet som har gått på minor angående brunkol och förbifart, snart också om Preemraff i Lysekil, kan äntligen få en fjäder i hatten. Lokalt i Stockholm har borgarrådet Daniel Helldén (MP) redan gått ut och intecknat det tidigare utlovade bostadsbyggandet på den stadsnära flygplatsen.
Av klimatskäl är det bra att flyga mindre. Men en regering måste ta ansvar för hela landet, vad beslutet innebär för jobb och tillväxt i Luleå, Kalmar, Östersund och Karlstad. Och för hela miljön. Vad innebär en nedläggning av Bromma för biltrafiken runt omkring Stockholm? Är striden om Arlandas utbyggnad över nu? Vart ska resenärerna ta vägen?
Flyget är en starkt laddad symbolfråga, av goda skäl. Många såväl yrkes- som nöjesresor är onödiga och det kommer säkert att visa sig efter coronapandemin. Men just för tillfället bör regeringen (läs: Socialdemokraterna) göra det man alltid varit så bra på: utred och begrav. Om några år vet man mer om flygets framtid i Sverige.