Regeringen och myndigheterna har börjat skriva historien om den svenska coronahanteringen. Det är fortfarande för tidigt att säga något om smittspridningen i stort, hur strategin med att hålla samhället någorlunda öppet har fungerat. Men det råder inget tvivel om att skyddet av de allra äldsta, på äldreboenden och i hemtjänsten, har varit ett misslyckande från början till slut.
Socialminister Lena Hallengren (S) och generaldirektören för Inspektionen för vård och omsorg (IVO), Sofia Wallström, försökte i går ge en bild av hur det kommer sig att majoriteten av de drygt 5 000 avlidna i covid-19 i Sverige haft hemtjänst eller bott på ett särskilt boende. Wallström konstaterade att 40 kommuner är särskilt drabbade och att 91 äldreboenden ”påvisat brister som föranleder vidare granskning”.
Uttalandet säger mer om coronasmittan i Sverige än om äldrevården. Viruset är ojämnt spritt över landet, med fler än hälften av fallen i storstadsregionerna Stockholm och Göteborg. Det är klart att äldreboenden där varit ”särskilt drabbade”. Det betyder inte att det är frid och fröjd i äldrevården på andra håll.
”Personer har råkat illa ut”, enligt Sofia Wallström. Det handlar om att de inte fått en bedömning av läkare och heller inte den hjälp de skulle ha behövt. Anhöriga har under våren fått se sina gamla nekas sjukvård, vilket kan ha varit helt i sin ordning då de ofta inte klarat påfrestningen av intensivvård. Men ingen har ens lyssnat på deras andning för att se deras behov. I stället för syrgas har de kanske erbjudits morfin för att lindra ångesten i dödskampen.
Det här har mycket lite med coronan att göra, Lena Hallengren. Läkarkompetensen försvann för de äldsta i början av 1990-talet när landstingets långvård övergick till kommunala boenden. Tung sjukvård flyttade till äldreboenden och sedan till hemmen utan att till exempel smittskydd flyttade med.
Socialministern hade kunnat inleda en ”vidare granskning” av äldrevården redan efter IVO:s rapport för 2019. Den visade bland annat på 934 anmälningar från enskilda, en ökning med 65 procent sedan 2016. Över hälften av anmälningarna, 57 procent, gällde brister i omsorg och omvårdnad.
Personer har råkat illa ut inom äldrevården i decennier. I februari 2020 kom ett virus och satte strålkastarljus på dessa förhållanden. Anhöriga kommer inte att nöja sig med förklaringen att någon region glömt att köpa munskydd eller att något hemtjänstföretag haft hög personalomsättning, även om det bidragit till att förvärra läget. Problemen i äldreomsorgen är mycket mer grundläggande än så.