Nästan hälften av alla nyanställningar inom region Uppsala har sedan 2008 varit byråkrater. Närmare 42 procent (539 tjänster) har bestått av handläggare, administratörer och chefer. I en undersökning har Patrik Hall, professor i statsvetenskap, tittat på byråkratiseringen av regionerna mellan 2008 och 2020 (SvD 16/1).
Antalet barnmorskor, biomedicinska analytiker och röntgensjuksköterskor har minskat med fem procent i slutenvården sedan 2010. Samtidigt har antalet administratörer, handläggare och ledningspersonal ökat med närmare 50 procent (Vårdfokus 2/112021).
Vi är på väg mot en sjukvård som består av mer byråkrati än vårdpersonal, något som redan skett i region Stockholm där nyanställningen av byråkrater uppgick till 62 procent.
Hur motiverar region Uppsala ökningen av antalet byråkrater? En administratör kan inte ge vård åt en cancersjuk. En handläggare kan inte operera ett brutet ben.
Det påpekas emellanåt att fler personer på administrativa tjänster avlastar kärnverksamheten. Men hur säkert är det? Vårdpersonal lägger i dag 48 procent av sin tid på administration (Vårdfokus, 2/11 2021). I en undersökning över administrationsbördan på elva vårdcentraler konstaterar Anders Ivarsson Westerberg, professor i offentlig förvaltning, att “ju fler som jobbar i administrationen på stabsnivå desto mer krav och administrativt arbete kommer det att generera i kärnverksamheten” (Vårdfokus, 2/11 2021).
Vårdpersonal skriver journaler, rapporterar in uppgifter till regionen och andra aktörer och beställer varor, trots fler byråkrater än någonsin.
Anledningen till den svällande byråkratin är flera. Det krävdes mer administration när landstingen övergick i större regioner. Privatiseringar och vårdval, är ytterligare en anledning till ökad administration. Regioner arbetar även med så kallat ”varumärkesbyggande” – som offentlig sektor över huvud taget inte borde hålla på med – men som kräver extern kommunikation.
Byråkratin måste också legitimera sin existens, genom att skapa mer administration. Detta spiller över på annan vårdverksamhet i form av undersökningar, enkäter och dokument som personal inom kärnverksamheten behöver fylla i.
Den tilltagande byråkratiska personalstyrkan som inte arbetar med kärnuppgifter i vården hänger ihop med krisen i vården.
Hade vårdpersonal sluppit den administration som är resultatet av allt fler byråkrater, hade fler timmar kunnat läggas på patienter.
Inför ett stopp för fler administrativa tjänster inom region Uppsala.