Otrygga miljöer har alltid funnits i större städer. De flesta invånare har också kunnat räkna upp platserna som avses, till exempel buss- och tågstationer under helgkvällar eller krogkvarteren vid stängningsdags. Kopplingen till alkoholintag har varit stark. För den stora majoriteten av befolkningen har platserna också varit lätta att undvika, och relativt enkla för polis och vaktbolag att göra punktinsatser på för att öka tryggheten.
Under andra halvan av 2010-talet har cirklarna av otrygghet vidgats i både tid och rum. Ett exempel är stöket på biblioteken där både personal och besökare riskerar att utsättas för hot och våld. ”Läget förvärras snabbt”, konstaterade fackförbundet DIK då man hösten 2019 för tredje gången på fyra år undersökte förekomsten av social oro, hot och våld på landets bibliotek. Ett annat exempel är UNT:s artikelserie för två år sedan om tonårstjejers otrygghet i Uppsala city (26/1 2019 med flera artiklar).
Stiftelsen Tryggare Sverige har granskat tryggheten i utsatta stadsdelar över landet, genom intervjuer med boende, hyresvärdar och företag. Rapporterna för Gottsunda och Gränby visar på en ökad otrygghet i bostadsområden, runt skolor, parkeringsplatser samt i butiker (UNT Ledare 23/9 2020).
Slutsatsen är att det blivit allt svårare att undvika otrygga platser. Alla måste vistas i sitt trapphus, sin tvättstuga och gå till sin parkerade bil. Kanske väljer man bort biblioteket, och kanske väljer man att handla på ett köpcentrum längre bort i stället? Men de som jobbar i biblioteket, på skolan eller i närbutiken, de har förstås inget val. De har anledning att känna oro varje gång en grupp yngre män kommer in i lokalen.
En rapport från Företagarna visar att andelen företagare som blivit utsatta för brott har ökat från 30 till 36 procent från 2017 till 2020 och att 79 procent har fått ökade kostnader för brottsförebyggande åtgärder.
Organisationen Svensk Handel mäter också årligen de svenska butikernas brottsutsatthet genom frågor till 2 465 slumpvis utvalda medlemmar. I Region Uppsala uppger var sjunde butik att man utsatts för hot eller våld i samband med stölder under den senaste månaden (UNT 8/2). Det är tredje mest i landet. ”På vissa håll är siffrorna akuta och måste ses som ett rop på hjälp”, säger Svensk Handels säkerhetschef Per Geijer.
Region- och kommunpolitiker vet vilka områden och vilka butiker som är extra utsatta. ”Alla Uppsalabor ska känna sig trygga i sitt bostadsområde och i city” skrev kommunalrådet Erik Pelling (S) på UNT Debatt (1/2). Det är en bra ambition, men vägen dit är längre än de flesta trott.