De 300 tomma platserna på Uppsala kommuns äldreboenden kostar skattebetalarna stora pengar (UNT 3/9). Pandemin är en delförklaring till överskottet men långt ifrån hela sanningen. I själva verket har efterfrågan på äldreboende minskat under en rad år.
För tio år sedan var platsbristen omfattande och en expansiv utbyggnad ägde rum, både i offentlig och privat regi. Fem år senare lyste larmsignalen fortsatt röd, ”Uppsala kommun måste bygga ett äldreboende om året fram till 2020 för att klara efterfrågan” (UNT 17/5 2016). Men det var bara delvis sant då. Platsbristen i exempelvis centrala stan (174 platser) motsvarades av överskott på andra håll, som 113 lediga platser i Svartbäcken och 82 i Sävja. Totalt i Uppsala kommun rådde viss brist, men i stort sett balans.
Under lång tid har budskapet till äldre och deras anhöriga varit att man ska bo hemma så länge som möjligt, med stöd av hemtjänst. Det är inte konstigt om det hörsammas till slut, särskilt som hyran för platserna också är relativt hög.
Men det var först med pandemins utbrott i mars 2020 som det stod klart för alla att äldreboenden till stor del hade förvandlats till demensboenden, med boende som inte ens klarar sig själva korta stunder. Det fick i sin tur stora konsekvenser när smittan kom innanför väggarna, med svårigheter att transportera de sjuka till avancerad covidvård, liksom svårigheter för dessa att tillgodogöra sig vården.
De som står till vänster politiskt skyller nu på Lagen om valfrihetssystem (LOV) från 2013 för överetableringen av äldreboenden. ”Det började inte byggas utifrån behov, utan utifrån spekulation – var de kan tjäna mest pengar”, säger Tobias Smedberg (V). Alla partier inser dock att det dags att skaffa sig ett grepp om utbud och efterfrågan på särskilda boenden (som det numera heter). En utredning ska ge kommunen ”rådighet”, vilket är på tiden efter många års rådlöshet.
Uppsalas äldre behöver inte mindre kvalitativ äldreomsorg, snarare mer. Deras anhöriga mitt i yrkeslivet behöver mindre av oro för mamma eller pappa som sitter ensamma i sin lägenhet. De behöver definitivt mindre av ständiga möten med biståndshandläggare om nivån på hemtjänsten, av ständiga utryckningar när något händer och av skjutsar till sjukvård eller mellanvårdsformer.
God tillgång på äldreomsorg är en konkurrensfördel för en stad som vill fortsätta växa i hög takt, valfrihet likaså. Sätt inte stopp för all utbyggnad av nya, bra boenden. Tala i stället om för Uppsalas äldre att de som vill kan flytta dit, att de inte till varje pris måste bo kvar hemma så länge som möjligt.