Brist på kunskap öppnar för spekulationer

En större studie om coronasmittan i Sverige måste prioriteras mycket högt.

Statistiken ger besked om när folklivet återvänder till stationen i Milano i Italien.

Statistiken ger besked om när folklivet återvänder till stationen i Milano i Italien.

Foto: Claudio Furlan/LaPresse

Ledare2020-04-08 15:57
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

Det börjar bli akut att få veta hur många av svenskarna som är coronasmittade. Inte för att kunna bemöta Donald Trump när han säger att ”Sverige lider mycket svårt”. Nej, han är den första amerikanska president i modern tid som är helt avskuren från omvärlden – som bara hänvisar till andra länder när det kan gynna hans egen status, och ge resultat vid valet i november. Sverige stack ut under flyktingkrisen, och sticker ut under coronabekämpningen. Så nu var det dags igen.

Men vi behöver tillförlitlig statistik om epidemin för att kunna bemöta den på bästa sätt. Redan smittade som blivit friska måste kunna möta de äldre på boenden och i hemtjänsten. Tester av personal i vården ska givetvis prioriteras och sedan behövs också slumpmässiga tester av större grupper. Man måste få veta när restriktionerna kan lättas, när plågan för isolerade och utsatta barn, kvinnor och äldre kan upphöra, liksom för småföretagen.

Okunskap öppnar för spekulationer. En kinesisk studie av 166 nysmittade av coronavirus visade att 130 var symtomfria, fyra av fem alltså. Statsepidemiologen Anders Tegnell tror att det kan röra sig om så många av nio av tio, efter att det uppdagats att personal på Linköpings universitetssjukhus varit smittade utan att veta om det (Expressen 8/4).

Det betyder i sin tur att den tysta smittade massan i Sverige kan vara en halv miljon eller fler, och i till exempel Italien många miljoner. Vilket vore ytterst välkommet med tanke på möjligheterna att öppna länderna inom en snar framtid. Men att basera sådana beslut på gissningar vore mycket riskabelt. Man behöver få veta. En riktad studie av svenska folket är på gång, enligt Tegnell. Den borde prioriteras mycket högt nu.

Coronastatistik kan vara hoppingivande, men också skräckinjagande. Statistiken över dödsfall tillhör det senare. Den är hemsk i sig, men måste sättas i relation till hur många som dör i vanliga fall. Corona skördar offer i tusental varje dag i vissa länder, men det gör också livet i sig. Statistiken från italienska hälsomyndigheten är tankeväckande: av 12 550 coronadödsfall hade 97,2 procent minst en underliggande sjukdom som också kan ha orsakat döden.

Fallet Boris Johnson väckte tanken hos många på att coronaviruset kan vara farligt för betydligt bredare grupper. Men att de flesta som intensivvårdas är medelålders (UNT i går) beror också på att den typen av vård sällan är aktuell för äldre multisjuka.

Det är mycket att hålla reda på, men vi behöver veta ännu mycket mer om coronepidemin. Så snart som möjligt, för såväl den fysiska som den mentala hälsan.