Bra idé att låta alla få välja partiledare

Direktdemokratin i L är framtvingad, men ändå bra och vägledande för andra partier.

Omröstning på Liberalernas landsmöte 2017.

Omröstning på Liberalernas landsmöte 2017.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Ledare2020-10-01 21:33
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

I en debattartikel i Svenska Dagbladet (25/9) argumenterar riksdagsledamoten Fredrik Malm (L), ordförande i Liberalernas arbetsgrupp för översyn av reglerna för partiledarval, för att partiets medlemmar i framtiden skall få delta i en rådgivande omröstning innan man väljer ny partiordförande. Det betyder inte att Liberalerna helt skulle frångå det indirekta beslutsfattande som är legio inom svenska partiorganisationer. Men att man tar ett steg närmare en direkt form av partidemokrati. 

Malm skriver: ”De politiska partierna måste utveckla sina arbetssätt och styrformer. Det är viktigt inte bara för partierna internt, utan också för demokratin i stort. Den parlamentariska demokratin bygger på ett fungerande partiväsende som ger väljarna reella möjligheter att kanalisera sina åsikter.”

L:s partistyrelse lägger därför fram ett förslag om ökad medlemsdemokrati som ska behandlas på Liberalernas partiråd nu i oktober.

Att det är just Liberalerna som kommer med en idé som denna förvånar inte. När partiet efter 12 år med Jan Björklund förra året valde Nyamko Sabuni till ny partiledare var förväntningarna höga. Sabuni hade under sina år som statsråd i alliansregeringen visat sig vara en modig och inspirerade politiker. Samtidigt är hon inte en del av det politiska etablissemanget på samma sätt som många andra, utan har viktig erfarenhet från arenor utanför politiken vilket skänkte hopp om frisk luft och stigande opinionssiffror. Så har det inte blivit. Strax före sommaren uppmätte DN/Ipsos att L skulle fått under 3 procent om det varit val, den lägsta siffran för partiet någonsin.

Partiet slits itu inifrån av en konflikt runt Januariöverenskommelsen och det märks även utåt. Många medlemmar hoppas och tror fortfarande på Sabuni och hennes förmåga att driva partiet in i framtiden. Men andra är bittra och vill bli av med henne. Hade det funnits ett större mått av direktdemokrati under processen är det möjligt att det varit enklare för partiledaren att hantera den friktion som uppstått. Ett förfarande där alla medlemmar har möjlighet att själva säga sin mening minskar också risken för ränksmideri och fraktionsbildning även om det förmodligen aldrig kommer att gå att undvika helt.

Liberalernas vilja att utveckla partidemokratin är, även om den är mer eller mindre framtvingad av rådande omständigheter, både tilltalande i och välkommen. Som ett av de partier som spelat störst roll i utvecklingen av den svenska demokratin går de återigen i frontlinjen. Förhoppningsvis väljer fler partier att följa L:s exempel.