Botten är nådd

Den skärpta flyktingpolitiken får allvarliga konsekvenser.

Svårare att få asyl. I dag röstar riksdagen om ny utlänningslag.

Svårare att få asyl. I dag röstar riksdagen om ny utlänningslag.

Foto: Emma Sundelin

Ledare2016-06-21 00:00
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

Sverige ska lägga sig på EU:s bottennivå för att minska antalet flyktingar som söker sig hit. Det har varit regeringens mål med den nya flyktingpolitik som presenterades i höstas. Regeringen har redan fått riksdagens stöd för att införa id-krav för inresor till Sverige. Och i dag röstar riksdagen om en ny utlänningslag som ska göra det svårare att få uppehållstillstånd.

Lagförslaget innebär bland annat att tillfälliga uppehållstillstånd ska gälla för alla utom kvotflyktingar. Dessutom begränsas rätten till familjeåterförening för gruppen alternativt skyddsbehövande, dit bland annat krigsflyktingar hör.

Kritiken mot regeringens åtstramning av flyktingpolitiken har varit massiv. Myndigheter, MR-organisationer, fackföreningar och kyrkor. Alla har de i sina remissvar riktat skarp kritik mot den nya flyktingpolitiken.

Att neka krigsflyktingar rätten till familjeåterförening i Sverige innebär att en av få lagliga vägar in i landet stängs. Risken är därför att kvinnor och barn tvingas ut på farliga resor i händerna på flyktingsmugglare. Flera remissinstanser, bland annat Rädda Barnen och Unicef Sverige, menar att inskränkningen av rätten till familjeåterförening strider mot FN:s barnkonvention – som ju regeringen vill göra till svensk lag. Därtill bedöms tidsbegränsade uppehållstillstånd skapa otrygghet för barn och leda till ökad stress och ohälsa.

En annan konsekvens av den nya flyktingpolitiken är att integrationen av nyanlända kan komma att bli sämre - tvärt emot vad politikerna säger sig vilja uppnå. Tidsbegränsade uppehållstillstånd och nekad familjeåterförening ökar osäkerheten för de nyanlända, vilket försvårar möjligheten att börja ett nytt liv i Sverige.

Permanenta uppehållstillstånd ska kunna ges till den som skaffar ett jobb. Arbetsförmedlingen menar att det kan leda till rekryteringsproblem på arbetsmarknaden eftersom högutbildade invandrare kan tvingas ta enkla jobb. Dessutom öppnar detta för handel med arbetskontrakt.

När regeringen aviserade sin hårdare flyktingpolitik talade man om behovet av att skapa ett ”andrum”. Men arbetsbelastningen för vissa samhällsfunktioner kan i stället öka som en konsekvens av den nya lagen. Migrationsverket får extra administrativ belastning när uppehållstillstånd ska omprövas, och socialtjänsten kommer att få lägga mer resurser på att ta hand om traumatiserade barn i familjer som blivit splittrade.

Antalet asylsökande som kommer till Sverige är betydligt mindre än i höstas. Ändå väntas regeringen få riksdagens stöd för att anpassa utlänningslagen till EU:s bottennivå. Med öppna ögon väntas alltså en majoritet av riksdagens ledamöter ta ställning för ett förslag som skapar mänskligt lidande, försvårar integrationen och leder till ökade kostnader för samhället.

21/6 2016