Vem ska köpa bostadsrätterna vid Gottsunda allé? Den politiska viljan att få en mer blandad bebyggelse innebär att 1 600 bostadsrätter ska byggas i ett band från Hugo Alfvéns väg till Dag Hammarskjölds väg (Sveriges Radio Uppland, 14/11). Planerna kolliderar med ekonomisk nedgång, oro för byggpriser, energipriser och inte minst med betydligt högre räntor.
Uppsala har inte saknat problem med nyproduktion under åren med bottenränta. Det var inte ovanligt att etapper fick skjutas upp eftersom få hade tecknat intresse, i områden som ligger betydligt närmare stadskärnan, exempelvis i Rosendal. Redan då ansåg många att nyproducerade bostadsrätter i Uppsala helt enkelt var för dyra.
Bostadsrättsköparen som lånat miljoner under 2010-talet har räknat med att räntan förr eller senare går upp igen, att det ryms i hushållsbudgeten. Inte lika många har räknat med föreningens högre räntekostnader. Säljaren i det nyproducerade området lockade med ”låga avgifter” för lägenheterna eller radhusen. Men i månadsavgiften dolde sig enorma risker där minsta räntehöjning skulle slå igenom direkt.
För 30 år sedan hade många Uppsalabor köpt nyproducerade bostadsrätter med räntesubventioner. När bubblan sprack och hyrorna höjdes hamnade ett stort antal bostadsrättsföreningar på obestånd. Innehavarna fick skänka bort sina bostäder för att slippa månadsavgifterna när de också drabbades av den ekonomiska nedgången.
Det är lätt att tänka sig radhus som säljs för ”en krona” senare under 2020-talet. Risken är störst i nybildade, mindre föreningar och i lägen längre bort från stan. Om månadsavgiften måste höjas till 15 000- 20 000 kronor blir bostadsrätten i princip osäljbar.
Det finns saker som talar för Uppsalas bostadsmarknad också. På måndagen kom SCB med en prognos att kommunens befolkning växer med ytterligare 5 000 personer 2022, oräknat ett antal hundra ukrainare som fått uppehållstillstånd enligt massflyktsdirektivet. Befolkningsökningen, som saknar motsvarighet i Sverige, håller i sig och Uppsala passerade tidigare i år 240 000 invånare.
Arbetslösheten är låg. Den kommer sannolikt att öka men Uppsala planeras för 2050, genom ett antal låg- och högkonjunkturer. Räntan på föreningens lån sätts när den sista bostadsrättsinnehavaren flyttar in och då kan läget vara ett helt annat.
Det största problemet för Uppsalas politiker är att hitta plats för alla nya invånare, att vinna överklaganden och bygga ut kollektivtrafiken, inte risken för tomma lägenheter. Uppsalabor fortsätter att strömma till, så småningom också till Gottsunda allé.