Blunda aldrig för det antisemitiska hatet

Varje flykt från judehat i svenska städer är ett misslyckande för Sverige.

Förberedelser och avspärrningar vid synagogan i Malmö, inför dagens konferens i staden.

Förberedelser och avspärrningar vid synagogan i Malmö, inför dagens konferens i staden.

Foto: Foto: Johan Nilsson

Ledare2021-10-13 06:31
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

I Malmö hålls i dag Sveriges stora konferens mot antisemitism, med statsminister Stefan Löfven som värd.

I slutet av 1990-talet lanserades boken "… om detta må ni berätta..." efter initiativ av Sveriges dåvarande statsminister Göran Persson. Dessa återkommande försök att uppmärksamma antisemitismen är viktiga. Situationen i Malmö har sedan flera år skapat rubriker. Det saknas dessvärre inte vittnesmål om hat och trakasserier. 

En mamma som kallas Ester, som med familj ska flytta från Malmö till Israel, säger till Dagens Nyheter (9/10):

"Håll ni era fina tal, så flyttar vi så länge."

Hon och hennes man är uppvuxna i Malmö och säger att de har mött judehat sedan skoltiden. Nu har även deras tolvåriga dotter utsatts. I skolan hade en annan flicka på arabiska sagt att ”Jag hatar henne och hela hennes äckliga folk”. Någon spottade på hennes jacka och hon fick höra bland annat "Fuck Israel". I en video på Tiktok hade en flicka gjort pistoltecken riktat mot den judiska flickan (SR, 11/10). 

Många i synagogan säger att ”det finns ingen framtid för oss här”, enligt pappan i den judiska familjen.

I våras släppte Malmö stad rapporten "Skolgårdsrasism, konspirationsteorier och utanförskap". Där framgår det också att Israel-Palestina-konflikten är central "för att förstå situationen för judar i Malmö".

I samband med demonstrationer har det till exempel ropats ”Judar kom ihåg Khaybar, Mohammads armé återvänder”. 

Sydsvenskan rapporterade nyligen om att stadsarkivet i Malmö – för att slippa skadegörelse - hade täckt över böcker och publikationer som "Judarnas historia i Malmö" och "Judiskt liv i Malmö" (11/10).

Antisemitismen kommer från flera olika håll och politiska läger. Den måste bekämpas där den dyker upp. Att bara se "en" antisemitism - exempelvis den från nazister eller den bland Malmöbor med rötter i Mellanöstern - är farligt och riskerar förvärra ett redan allvarligt problem. Offrens utsatthet är det som måste stå i fokus. 

Svenska politiker borde för länge sedan ha agerat för situationen i Malmö. Det är bra att stadens tidigare kommunalråd Ilmar Reepalu (S) numera ångrar sina gamla uttalanden om att Malmös judiska församling borde ta avstånd från Israels krig i Gaza. Men viktiga år har gått förlorade. Desto viktigare är det att göra rätt, och mer, framöver.

I sommar lämnar "Ester" med familj hemstaden Malmö.  Varje flykt från judehat i svenska städer är ett misslyckande för Sverige.