Blir det migrationsfrågan som spräcker regeringen?

Allt tyder på att Socialdemokraterna inte kommer att gå Miljöpartiet till mötes

SSU:s ordförande Philip Botström uppmanar Löfven att göra upp med M, inte MP, om migrationspolitiken.

SSU:s ordförande Philip Botström uppmanar Löfven att göra upp med M, inte MP, om migrationspolitiken.

Foto: Maja Suslin/TT

Ledare2020-06-27 06:10
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

Enligt en ny mätning från Dagens nyheter/Ipsos vill nära två av tre se ett "tak för flyktingmottagandet" (25/6). Sex av tio vill att vi tar emot färre flyktingar. 2015 tyckte 63 procent att invandring är bra för Sverige, nu är siffran nere på 41 procent. Andelen som tycker att invandring är dåligt har däremot ökat från 13 till 29 procent.

Svaren på varför opinionen rör sig i en mer invandringskritisk riktning varierar. Beror det på en offentlig debatt där så gott som alla samhällsproblem görs till "invandringsfrågor"? Eller är flyktingkrisen 2015, som aktualiserade "volymfrågan", den stora förklaringen? Andra menar att det är integrationsproblemen som fått folk mer skeptiska till invandring.

I veckan har samtliga riksdagens partier träffats i migrationspolitiska kommittén som ska snickra ihop Sveriges nya asyllagstiftning. Den tillfälliga lagen från 2016 löper nämligen ut nästa år. 

I flera partier finns det olika önskemål och konflikter. Men tydligast märks irritationen mellan regeringspartierna. I torsdags stod det klart att Socialdemokraterna närmar sig Moderaterna på en rad avgörande punkter. Bland annat ställer sig det stora regeringspartiet bakom ett nytt riktmärke som går ut på att Sveriges mottagande ska ned till ett EU-genomsnitt. Med andra ord: ett volymmål för att minska invandringen betydligt.

Moderaterna och Kristdemokraterna välkomnade förstås S bud.

Även SSU har nu uppmanat moderpartiet att få till en uppgörelse med Moderaterna. Det är viktigare än att hålla ihop regeringen med Miljöpartiet, säger SSU:s ordförande Philip Botström (Expressen, 25/6). Tidigare har LO och en lång rad socialdemokratiska kommunalråd velat att partiet ska köra över MP, men det är ändå särskilt intressant att SSU intar den hållningen. 

Dessutom säger SSU:s ordförande till Expressen att "det finns partier som har mer eller mindre extrema positioner i den här frågan, och det är därför det är så viktigt att det är just S och M som kommer överens". Notera partier i plural. Vilka partier syftar Botström på, Sverigedemokraterna och... regeringskollegan?

I en debatt i torsdagens Aktuellt sa MP:s Annika Hirvonen Falk, som sitter i migrationskommittén, att det handlar om människosyn och att ett mål för minskad invandring är oanständigt. Det är principfast av MP att stå kvar när såväl andra partier som väljarna går i motsatt riktning. Men allt tyder på att S inte kommer att gå MP till mötes. Håller regeringen?

Om en månad ska förhandlingarna vara klara, och i augusti är det dags för kommittén att presentera ett resultat.