Bli inte en del av diktaturens pr-jippo

Att idrottarna deltar i OS betyder inte att representanter för regeringen måste det.

Den kinesiska tennisstjärnan Peng Shuai. Sveriges regering borde bojkotta OS.

Den kinesiska tennisstjärnan Peng Shuai. Sveriges regering borde bojkotta OS.

Foto: AP Photo/Andy Wong

Ledare2021-12-21 06:21
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

Ska den svenska regeringen skicka en officiell delegation till vinter-OS i Peking, eller ställa sig till det växande antalet länder som aviserar en diplomatisk bojkott? 

Statsminister Magdalena Andersson har hittills gett vaga svar. När utrikesminister Ann Linde nyligen fick frågan sade hon att OS ska vara en hyllning till idrotten, och att politikerna inte ska hindra de idrottare som tränat hårt inför OS.  

Men nu är inte en diplomatisk bojkott samma sak som att hindra idrottare att delta. Att idrottare möts över gränser och kulturer har ett stort värde i sig. Att idrottarna deltar i OS betyder dock inte att representanter för regeringen måste delta i diktaturens pr-jippo.

Den svenske bokförläggaren Gui Minhai, som kidnappades från Thailand för sex år sedan, sitter ännu fängslad i Kina. Efter kidnappningen framträdde han i kinesiska statstelevisionen och sade att han frivilligt hade återvänt till Kina på grund av ett tidigare trafikbrott. 

Nu är det i stället tennisstjärnan Peng Shuai som tvingas framträda. Efter det att hon i sociala medier skrev att en 40 år äldre partitopp - Kinas tidigare vice premiärminister Zhang Gaoli - förgripit sig på henne, var hon plötsligt spårlöst borta i några veckor. Därefter fick hon meddela att hon mådde bra, och nu heter det att hon inte alls menade att hon utsatts för sexuella övergrepp.

Pinsamt nog spelade Internationella olympiska kommittén ordförande Thomas Bach med i charaden när Shuai hade "försvunnit", han intygade efter ett videosamtal med tennisstjärnan att hon hade det bra. 

En feministisk regering, från den humanitära stormakten, borde agera annorlunda.

Miljontals drabbade människor - i Xinjiang, Tibet, Hongkong med flera platser - visas inte ens upp i regisserade inslag. 

USA:s president Joe Biden har kallat övergreppen mot muslimska uigurer för ett folkmord. Minst en miljon har satts i interneringsläger i Xinjiang. Vittnesmål och rapporter om tvångssteriliseringar, övergrepp och tortyr saknas inte.

I helgens "val" i Hongkong fick bara Pekingvänliga kandidater ställa upp. Betydande delar av oppositionen har fängslats eller tvingats fly.

På en skriftlig fråga om diplomatisk OS-bojkott svarar (15/12) idrottsminister Anders Ygeman bland annat att "Pandemin påverkar alltjämt förutsättningarna för internationellt resande framöver och det är fortfarande oklart vilka förutsättningar som kommer att finnas för deltagande vid vinter-OS 2022." 

Oavsett pandemin borde regeringen ha ett tydligt politiskt svar om Kina. Tiga, eller protestera?