Björn Söders homofobi lyser igenom

När Björn Söder (SD) kopplar ihop homosexualitet och pedofili spär han på farliga och felaktiga fördomar.

Björn Söder (SD) har ännu en gång kopplat ihop Pride med pedofili.

Björn Söder (SD) har ännu en gång kopplat ihop Pride med pedofili.

Foto: Tim Aro/TT

Ledare2023-08-03 17:00
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

Under onsdagskvällen (2/8) skrev riksdagsledamoten och tidigare vice talman Björn Söder (SD) en serie uppmärksammade tweets med anledning av Stockholm Pride. Kontroversiella uttalanden är inte främmande för Söder som tidigare kritiserats kraftigt för sina uttalanden om bland annat svenska samer och judar.

Inte heller kontroversiella uttalanden om Pride och HBTQ+-personer är nytt för Söder som år 2007 beskrev homosexuella, bisexuella och transpersoner som “sexuella avarter” i partiets nättidning SD-Kuriren. I samma text jämfördes homosexualitet med tidelag och pedofili av Söder som då var partisekreterare.

Just pedofilikopplingen var något Söder återkom till i onsdagens tweets där han bland annat anklagar Pride för att ha “nära och legitima” kopplingar till pedofili och “barns involvering i vuxnas sexuella värld”. Han gick även till attack mot statsministern och talman Andreas Norlén (M) efter att de uttryckt stöd till paraden under veckan. I en nu raderad tweet skrev han “att talman och statsminister legitimerar pedofili är helt oacceptabelt”.

Trots kritik från bland annat Tobias Billström (M) och Johan Pehrson (L) så ligger många av kvällens andra tweets kvar. Bland dessa finns ett kollage med bilder som Söder tycks antyda är från Prideparaden i Stockholm. Dock är ingen av dessa bilder från i år eller ens från Sverige, en av bilderna kommer från en porrsida.

Att det är just de uttalanden som kopplar ihop regeringspartier med pedofili som är borttagna är inte konstigt. Det bryter mot Tidöavtalet där det står klart och tydligt att samtliga samarbetspartier ska tala respektfullt om varandras centrala företrädare. Det var just detta Sverigedemokraternas gruppledare Linda Lindberg kritiserade Söder för, samtidigt som hon ansåg att Pride förtjänar kritik.

SD:s historia med Stockholm Pride är inte ny. Partiet har portats från RFSL:s partiledardebatt och från paraden. Detta bland annat med motiveringen att partiet inte för HBTQ+-politik och har uttalat sig rasistiskt. Som fristående organisation står det så klart Stockholm Pride fritt att göra så.

Försök att måla upp HBTQ+-personer, särskilt homosexuella, som farliga är tyvärr inget nytt. Den skadliga och felaktiga stereotypen har förekommit flera gånger genom historien. Samma argument hörs från delar av den amerikanska högern just nu med en ökad hotbild och försvagade rättigheter som resultat. En liknande utveckling i Sverige vore väldigt olycklig.

Att de uttalanden som kritiserats hårdast inte är de som målar upp en felaktig och farlig bild av homosexuella, utan de som handlar om statsministern är mycket anmärkningsvärt. Det skickar också beklagliga signaler om vad regeringen är villig att acceptera från sitt samarbetsparti.