Snart två år efter stormningen av Kapitolium har över 25 högerextremister gripits i Tyskland. Enligt åklagare är de misstänkta för "förberedelser att med våld tvinga sig in i det tyska parlamentet med en liten beväpnad grupp”.
Onsdagens räd är en av de största polisaktionerna mot extremister som skett i Tyskland. Christer Mattsson, docent vid Göteborgs universitet och föreståndare för Segerstedtinstitutet, varnar för att det finns en förhöjd risk för högerextrema terrordåd. Sverige är inget undantag. Högerextremismen är likt annan ideologisk extremism väl utspridd över länder och världsdelar.
Tidigare i år konstaterade Nationellt centrum för terrorhotbedömning att det framför allt är högerextremistiskt och islamistiskt motiverad terrorism som utgör attentatshot mot Sverige. I debatten har det ibland tjafsats om vilken av dessa extremismismer som är värst eller förtjänar mest uppmärksamhet. Som om det ena skulle utesluta det andra, eller få den ena extremismen mindre allvarlig. Säkerhetspolis och andra myndigheter har snarare en skyldighet att inom rättssäkerhetens ramar punktmarkera och slå till mot hotet mot demokratin från alla håll det kommer.
I Tyskland har över 3000 poliser deltagit i det landsomfattande tillslaget. Bland de misstänka finns den tidigare parlamentsledamoten för Afd, Birgit Malsack-Winkemann, elitsoldater och den 71-årige adelsmannen som kallar sig prins Heinrich XIII Reuss. Bland de gripna finns medlemmar i högerextrema Reichsbürger-rörelsen, enligt federala åklagare. Enligt tyska medier ville gruppen ta sig in i det tyska parlamentet, och efter statskuppen få plats en ny regering. De hade redan planerat ett skuggkabinett med ministrar.
En bärande idé i högerextrema kretsar är just att vi egentligen inte har en demokrati. Svenska högerextremister har länge använt uttryck som "demokratur", att Sverige skulle vara någon form av diktatur i demokratisk förklädnad. Konspirationsteorin om ett uttänkt folkutbyte, och naturligtvis antisemitismen, kännetecknar också det ideologiska tankegodset.
I det långsiktiga förebyggande arbetet behöver idéerna brytas ned. När extremister har kommit så långt som i den planerade statskuppen i Tyskland, behövs naturligtvis också de polisiära insatserna.
Med tanke på den skada som ensamagerande mördare som Theodor Engström har och hade kunnat orsaka, kan man ana vad en större grupp övertygade och koordinerade högerextremister kan göra.