Därefter låste han in dem på lyxhotellet Ritz Carlton. Värre fängelser kan man hitta, särskilt i Saudiarabien, men att marmorgolven är blanka och sängarna mjuka gör ingen skillnad – ett fängelse är det likafullt.
Bland de gripna fanns många kusiner till kronprinsen, som nationalgardets befälhavare Metaab bin Abdelaziz och jetsetmiljardären Walid bin Talal, vilka nu allihop anklagas för svindleri och korruption. Den som lovar lyda kan dock slippa åtal.
En efter en har prinsarna på Ritz börjat släppas ut, slokörade och undergivna efter att ha köpt sin frihet under förödmjukande former. Prins Metaab fick enligt uppgift plikta en miljard dollar, men har nu fått lämna hotellet. Förhandlingarna med andra prinsar pågår fortfarande.
Han är bara 32 år, Mohammed bin Salman, MBS kallad. Rena barnungen, i ett land där härskarna brukar vara kring de åttio, men ändå Saudiarabiens mäktigaste man.
När han utsågs till kronprins den 21 juni hade han i ett par år samlat makt i skuggorna bakom sin skröplige far, kung Salman. I dag står det helt klart att det är Mohammed bin Salman som är den verkliga makten i landet, och han har redan satt rejäla avtryck. Arresteringarna har parats med en ambitiös plan för att diversifiera oljelandets ekonomi, samt en del sociala reformer, exempelvis beslutet att låta kvinnor köra bil.
Till viss del är det nog prinsens egna preferenser som avslöjar sig. Han verkar vilja modernisera det ultrakonservativa kungariket, dock inte demokratisera det. Men i hög grad är det också ett sätt att klä upp hans eget maktövertagande i ett större politiskt projekt.
När Mohammed bin Salman blir kung, vare sig han väntar in faderns död eller låter denne abdikera i förväg, är det den första generationsväxlingen inom den saudiska regimen sedan 1953. I mer än sex decennier har makten gått som en stafettpinne mellan statsgrundaren Ibn Sauds söner – han sägs ha haft 45 stycken. Många av dem karvade ut egna maktsfärer inom staten och placerade sina egna söner på inflytelserika poster inför det någon gång stundande generationsskiftet.
Och nu är det dags. Kung Salman är den siste i brödraskaran som kommer att sitta på tronen, och när hans son Mohammed träder fram för att bli kung innebär det att övriga släktgrenar skjuts åt sidan, till förfång för hundratals maktlystna kusiner. Alltså krävs hårda nypor för att visa vem som bestämmer och samla makten i den salmanska grenen av Saud-familjen, och sålunda sitter nu en massa prinsar i låsta lyxsviter på Ritz.
Ska man vara krass är det förmodligen såhär ett generationsskifte på den saudiska tronen måste se ut om det ska fungera – det har bara aldrig prövats förut.
Aron Lund
Mellanösternkännare och fristående koloumnist i UNT