Uppsala klarade sig den här gången också. Regnet upphörde under onsdagen och drog vidare norrut. Sämre gick det i Gävle och i Dalarna kring Falun och Borlänge där man har ett digert arbete framför sig med att torrlägga källare i privatbostäder och företag. Sedan vidtar ett minst lika stort jobb för att få grepp om de ekonomiska konsekvenserna samt att försöka få ut ersättning som täcker skadorna. Samma sak pågår för övrigt i Öregrund efter skyfallet härom veckan.
Någon gång kommer lyckan att vända. Uppsala pekades 2018 ut som ett av 25 riskområden i landet för översvämningar. Det mest utsatta området är Luthagen norr om stadskärnan, från Sysslomansgatan till Svartbäcksgatan på andra sidan Fyrisån. Enligt bedömningen från MSB kan 17 000 boende och 22 000 arbetstillfällen beröras om ån svämmar över efter kraftiga regnväder. Polishuset tillhör de offentliga lokaler som kan komma att drabbas, liksom flera skolor och vårdcentraler.
Kommunpolitikerna är medvetna om problemet. Tre av nio partier som tillfrågades i UNT:s panel om förra veckans IPCC-rapport tog också upp översvämningar som ett exempel på hur Uppsala kan drabbas av klimatförändringarna. Men medvetenhet är en sak, det är hur man agerar som räknas. Till exempel när intresset av ett växande Uppsala krockar med risken för översvämningar.
Länsstyrelsen slutför just nu arbetet med en uppdaterad riskhanteringsplan för översvämningar. Efter samråd i höst ska beslut om planen fattas i december. Den kommer bland annat att innehålla en samlad bedömning om vad som händer om Uppsala drabbas av ett skyfall av Öregrundstyp samtidigt som Fyrisån redan har höga flöden efter mycket regnande. Mer nederbörd och att extremväder blir vanligare, det är två tänkbara följder av den globala uppvärmningen som forskarna varnat för.
Länsstyrelsen är också en instans för överprövning av kommunens detaljplaner för byggande. Exempelvis har antalet planerade bostäder i Ulleråker minskats efter synpunkter på hur grundvattnet skulle påverkas. Man kan anta att översvämningsrisk blir en faktor att räkna med när framtida bostadsplaner ska prövas och omprövas.
Alla aktörer säger att de är medvetna om riskerna, men hur är det egentligen? Tar man det säkra före det osäkra? Varnas företag och bostadsköpare för att det om några decennier kan bli omöjligt att försäkra lokalen eller bostaden eftersom riskerna för skador ökat markant?
En annons för ett byggprojekt talar om nya attraktiva bostäder i ”ett perfekt läge vid kanten av Fyrisån”. Attraktivt? Fråga valfri Gävlebo i dag.