L borde veta bättre än att ge sig på yttrandefriheten

Det är inte så man bekämpar antisemitism och Israelhat.


Tält och plakat i Lundagård vid Lunds Universitet. L-företrädare argumenterar för att kriminalisera "From the river to the Sea".

Tält och plakat i Lundagård vid Lunds Universitet. L-företrädare argumenterar för att kriminalisera "From the river to the Sea".

Foto: Johan Nilsson/TT

Ledare2024-06-05 13:35
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

Liberalerna är ett Israelvänligt parti. Det är utmärkt. Det är även bra att partiet har såväl en historia som en nutid av att reagera mot obehaglig antisemitism. Men rätt sätt att komma åt antisemiter och Israelhatare är inte att inskränka yttrandefriheten. Det är tyvärr just vad Liberalerna vill när partiets utrikespolitiska talesperson Joar Forssell (L) och riksdagsledamot Gulan Avci (L) kräver en kriminalisering av "uppmaningar till Israels utplånande" (DN Debatt, 5/6). 

Det finns en viktig skillnad på att uppmana till en stats utplåning, och på att hetsa och uppvigla mot människor. Det sistnämnda är redan förbjudet. Eftersom Hamas är en terrorklassad organisation av EU kan även vår terrorlagstiftning bli aktuell mot Hamas-anhängare, vilket L-duon också påpekar. 

Vad partiets företrädare ytterligare vill se är att ramsan "From the river to the see" ska kriminaliseras. De skriver: "Andra EU-länder har agerat resolut. Nederländernas parlament röstade för två veckor sedan igenom en resolution om att förbjuda ramsan 'From the river to the sea', för dess antisemitiska innebörd samt kopplingarna till Hamas stadga. Liknande lagstiftning har antagits i såväl Tyskland som Österrike." Att andra länder gör något betyder inte nödvändigtvis att det är rätt. 

Med liknande argument, att det finns antisemitism, har de svenska riksdagspartierna även ställt sig bakom en kriminalisering av Förintelseförnekande. Förbud av det slaget blir mer ett slag i luften, i värsta fall kontraproduktivt, än att det motverkar rasism och konspirationsteorier om att Förintelsen inte skulle ha ägt rum. Den sortens galenskap motverkas bättre med fakta, undervisning och skolresor till bevarade koncentrationsläger. 

Samma sak är det med det onyanserade hatet mot Israel, och antisemitismen, som har vällt fram efter 7:e oktober. När den går över gränsen – när judar hotas och aktivister vandaliserar universitetsbyggnader och härjar – blir det ett fall för ordningsmakten. Men att människor är idioter eller uttrycker hat mot en stat, oavsett vilken, måste vara tillåtet i ett fritt land. 

"Nästa år firar vi 250 år sedan judiskt liv etablerades i Sverige", skriver Liberalernas Joar Forssell och Gulan Avci. Nyligen, 2016, firade vi också att Tryckfrihetsförordningen är så gammal. Judiskt liv ska givetvis vara en del av även framtidens Sverige. Men det har inte och kommer inte ske av att vi ger upp yttrandefriheten. Det, om något, borde ett liberalt parti känna till.