Avlyssningen kan ha gett polisen övertaget

Färre våldsdåd på senhösten men gängen grupperar om för 2024.

Förödelsen var stor efter explosionen på Gimogatan i Librobäck.

Förödelsen var stor efter explosionen på Gimogatan i Librobäck.

Foto: Staffan Wolters

Ledare2023-12-14 10:16
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

Det är för tidigt att dra säkra slutsatser, men ny lagstiftning kan ha spelat en roll i att våldsvågen kunnat brytas i höst. Den stora explosionen i Librobäck i Uppsala på torsdagsmorgonen är åter en fruktansvärd händelse som skapar stor otrygghet för alla stadsbor. Effekterna mildras dock av att en man i 20-årsåldern kunde gripas i direkt anslutning till dådet (UNT 14/12).

Den 1 oktober fick polisen möjlighet att använda hemliga tvångsmedel, telefonavlyssning och dataavläsning, mot personer som inte är misstänkta för brott ”men som kan antas vara på väg att begå grova brott”. Lagen hade kritiserats av bland annat Advokatsamfundet för godtycklighet och massövervakning även av oskyldiga. Polisens svar har varit att sådant finns det inte resurser till, att man visste hur avlyssningen skulle användas för att förhindra grova brott.

Ett axplock de senaste månaderna: ”Flera gripna efter explosion i Huddinge” (2/10). ”Tre personer har gripits efter sju nattliga brandattacker i Stockholm” (10/10). ”Tre gripna efter explosion i Nacka” (27/10). Helgen första advent utsattes också ett hus i Lövstalöt utanför Uppsala för ett sprängattentat. Två personer har nu kunnat häktas, misstänkta för dådet.

Till detta ska läggas ett av naturliga skäl okänt antal våldsdåd som kunnat förhindras innan de har ägt rum. Diamant Salihus bok När ingen lyssnar (Mondial, 2023) visade i efterhand med skrämmande precision hur våldsdåden gått, i kretsarna runt Rawa Majid och de konkurrerande nätverken. Som läsare förstod man exakt vad som skulle kunna hända om polisen kunnat följa förloppen i realtid. Man har oftast mycket god koll på personerna i gängen, de som utdelar order till de unga mördarna.

En slutsats kan vara att våldsvågen verkligen brutits, att polisen fått vad de behöver. Men det är alldeles för tidigt att säga. En annan slutsats kan vara att det bara är att slänga den personliga integriteten överbord och fortsätta mot massövervakning. Helt vanliga människor har ju ”ingenting att oroa sig för”, polisen har koll. Men det är vore också olyckligt. Varje åtgärd i den riktningen ska även i fortsättningen granskas, kritiseras och i inte så få fall kastas i sopkorgen.

Det är ändå glädjande att polisen i Sverige nu har samma möjligheter som i andra länder. Polisen tycks ha övertaget just nu. Samtidigt rekryteras nya unga mördare med lätthet från utsatta miljöer och från Sis- och HVB-hem. Och 2024 kommer en våg av frisläppanden av så kallade ”hundragubbar” (Aftonbladet 12/10). Trots sprängningen i Librobäck, varje dag av tyst och lugn är en gåva för Uppsalabor och andra.