Även en man kan faktiskt vara ett offer

Fans till skådespelaren Johnny Depp reagerar på utslaget i domstolen i Virginia, USA.
Fans till skådespelaren Johnny Depp reagerar på utslaget i domstolen i Virginia, USA.

Amber Heard är inte automatiskt mer trovärdig för att hon är kvinna.

Ledare 5 juni 2022 05:30
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

Den direktsända förtalsrättegången mellan skådespelarna och före detta äkta makarna Johnny Depp och Amber Heard har sedan den 11 april trollbundit miljoner människor över hela världen. Klipp och memes har spridits med vindens hastighet och under hashtagen #justiceforjohnnydepp finns hundratusentals inlägg på sociala medier. 

Onsdagen den 1 juni kom utslag. I huvudsak går det på Depps linje och Amber Heard döms att betala nästan 100 miljoner kronor i skadestånd till sin exmake för att hon i Washington Post anklagat honom för misshandel genom att hänvisa till sig själv som ett offer för våld i nära relation. Följden blev att Depp förlorade både filmroller, uppdrag och anseende. När domen kom skrev Depp på sin Instagram att det känns som om han fått livet tillbaka.

 

För den som har följt rättegången närmare och lyssnat på de vittnen som trätt fram är det tydligt att det inte finns belägg för det Heard påstår. Johnny Depp är definitivt inget helgon och makarnas relation verkar ha varit turbulent. Men att en person dricker för mycket och slår i skåpsluckor är inte samma sak som att vara en kvinnomisshandlare. Däremot finns det inspelningar där Amber Heard erkänner att hon slagit Depp och där hon hånar honom och säger att ingen skulle tro honom om han gick ut och sa att han var ett offer för misshandel, eftersom han är en man. Hon kallar honom också feg när han vägrar slåss. 

Trots detta har det på flera svenska kultursidor tagits parti för Heard. För att hon är kvinna och det är en ryggmärgsreaktion i världens mest jämställda land att alltid utgå ifrån att kvinnor är offer och män är förövare. Om kvinnor slåss är det alltid för att slå tillbaka. Om kvinnor ljuger och kränker är det alltid berättigat. Efter att domen föll har det också påpekats att nu skickas en signal till alla misshandlade kvinnor att de aldrig kommer att bli trodda och att de drabbas av hat om de berättar. Så är det naturligtvis inte.

 

Ilskan som riktas mot Heard handlar inte om hennes kön utan om hennes lögner. Om att många människor inte anser det acceptabelt att förstöra någons liv genom lögner bara för att denne är man. Hur illa det kan gå i värsta fall visar inte minst Benny Fredrikssons självmord i samband med Metoo. 

Att kvinnomisshandel är ett allvarligt samhällsproblem och att en stor majoritet av de som drabbas av våld i nära relationer och som mördas av sina partners är kvinnor får inte göra oss blinda för att situationen faktiskt kan vara den omvända. Det går hålla två tankar i huvudet samtidigt. Även män som misshandlas förtjänar att bli trodda. Det bör vara lärdomen från Depp mot Heard-rättegången. Såväl i USA som i Sverige.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa