I dagarna har British International School hamnat i blåsväder. Det skulle bli en bra skola för barn till diplomater och forskare i Uppsala, hette det. I höstas startade skolan i Ulleråker. Den då nyrekryterade rektorn David Cooksey har nu berättat för Aftonbladet om flera problem han upptäckte (19/5). Bland annat fick han själv "hoppa in och undervisa i samtliga ämnen" eftersom det saknades lärare. Han beskriver de drygt fyra månaderna på skolan i Uppsala "som de värsta" i hans karriär. Och då säger han sig ändå ha 30 års yrkeserfarenhet från skolor i flera länder.
Nu har Cooksey skickat in en längre anmälan till Skolinspektionen. Även föräldrar och lärare har larmat om problem. En mamma berättar att hon lånade pengar från sina föräldrar i Korea för att ha råd med skolavgiften. Hennes dotter, som har särskilda behov, fick enligt mamman inte stöd. Men några pengar vill skolan inte betala tillbaka.
Eleverna på skolan har betalat mellan 80 000 och 130 000 kronor i skolavgifter, och skolan uppges ha fått nära 2,5 miljoner kronor i skolpeng från kommunen.
Lisa Pelling, chef för tankesmedjan Arena Idé, kallar det på twitter "fruktansvärt pinsamt" att Uppsala kommun har "välkomnat de här skojarna med öppna armar". Pelling är inte utan poänger. Det är Skolinspektionen - inte kommunen - som ger tillstånd till huvudmän och skolor. Men i det här fallet har kommunen inte bara passivt tittat på.
Inför skolans start berättades det stolt på kommunens hemsida: "Efter ett intensivt samarbete med kommunen startar till hösten privata British International School Uppsala, Bisu, en skola som är direkt inriktad på internationella familjer" (3/6 2021). Kommunens näringslivsutvecklare meddelade att man hade "arbetat tillsammans med fastighetsstaben och Steam Education" som alltså driver skolan, för att hitta lämpliga lokaler. "Läget i det vackra, anrika Hospitalet i Ulleråker blir fantastiskt", uttryckte näringslivsutvecklaren då.
Allt som låter bra behöver inte vara bra.
"Varje elev har rätt att få utvecklas till sitt bästa jag" skrev Liberalernas kommunalråd Jennie Claesson (L), tillika ordförande i utbildningsnämnden, på måndagens debattsida (30/5). Partiledaren Johan Pehrson har på sistone sagt att friskolereformen behöver göras om från grunden. "Att välja skola är inte som att välja tandborste", konstaterar han. Det är bra om åtminstone ett borgerligt parti ser problemen.
Att ställa krav är att bry sig, för att påminna om en gammal Folkparti-slogan. Det måste även gälla krav på skolor och skolsystem.