Uppsala kommun vill sälja fastigheter för drygt fem miljarder kronor för att bekosta utbyggnaden av staden, däribland Gottsunda centrum och 300 lägenheter i den nära omgivningen. Affären är fullt rimlig. Det håller inte att fortsätta öka på låneskulden och under 2020-talet väntar enorma investeringar i infrastruktur och bostäder. Affären kan också vara bra för Gottsunda och Gottsundaborna.
Vänsterpartiet har under det senaste året väckt opinion för att stoppa försäljningen. Dels är V i princip emot allt som kallas ”utförsäljning”, dels är man tillsammans med Hyresgästföreningen orolig för framtida hyreshöjningar, att de nuvarande hyresgästerna ska få svårt att bo kvar.
Det är helt rimligt att ställa den frågan, och att hålla ögonen på en eventuell ny fastighetsägare. Avskräckande exempel på kortsiktig vinstmaximering finns, både i närliggande hyresbestånd (Blackstone) och i andra köpcentrum i Uppsala och i landet.
På onsdagen fattar kommunstyrelsen beslut om att inleda en idékoncepttävling för eventuella köpare av Gottsunda centrum. Man ska försöka ”hitta en aktör som kan och vill utveckla Gottsunda”. Tävlingen i sig är ingen garanti för att man lyckas, men omständigheterna i Uppsala kan vara det. Det står redan klart att de södra stadsdelarna kommer att byggas ut kraftigt och att Gottsunda är tänkt att bli en viktig nod i stråket mellan Bergsbrunna och Uppsala city/Resecentrum.
Det krävs krafttag för att göra Gottsunda till en viktig knutpunkt i Uppsala 2050. Varför inte kasta en blick åt nordost, mot Gränby? För 50 år sedan var Gränby och Gottsunda två nya stadsdelar. Gränby centrum byggdes 1971, Gottsunda centrum 1974. Under 2000-talet har de båda gått åt skilda håll, mot ett framgångsrikt arena- och handelsområde respektive ett av Sveriges 22 särskilt utsatta områden.
Centrumanläggningarna ger inte hela förklaringen. Men visst har fastighetsägaren Atrium Ljungbergs satsningar i Gränby burit frukt, med nio miljoner årliga besökare i det som numera kallas Gränbystaden. En viktig del av konceptet har varit attraktiva bostäder kring handelsplatsen. Det har gett Gränby ett lyft generellt, även om det fortfarande finns sociala utmaningar i området.
Samtidigt har det kommunala Gottsunda centrum kämpat för att få behålla allt utöver livsmedel och systembolag, ofta förgäves. Det är hög tid för en injektion nu, om Gottsunda ska bli något mer än en hållplats på väg mot stan. En privat aktör kan ta sig an den uppgiften. Den blir inte lätt, men att kommunen inte kan lyckas står redan klart.