Ändå ligger det en poäng i LO:s krav på Dagens Nyheters debattsida att Sverige ska ”återgå” till en reglerad invandringspolitik. Det man vill är att vi ska komma tillbaka till den typ av reglering som rådde före den tillfälliga lag som nu gäller.
LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson betonar att detta innebär att asylpolitiken åter måste bli mer generös än vad den är just nu och också ta hänsyn till människors behov av skydd. Samtidigt vill LO – förstås – strama åt arbetskraftsinvandringen.
Många blandar samman arbetskraftsinvandring och flyktinginvandring och LO har redan beskyllts för att också ägna sig åt just detta. Ändå är det värt åtskilligt att en så viktig aktör som Landsorganisationen markerar olust inför den asylpolitik som numera förs. I en kommentar kritiserar Karl-Petter Thorwaldsson dessutom ordningen med tillfälliga uppehållstillstånd i stället för permanenta.
Argumenten är desamma som hela tiden framförts av många remissinstanser. Tillfälliga uppehållstillstånd motverkar just den integration i samhället och på arbetsmarknaden som de flesta politiker (alla utom SD) säger sig vilja prioritera. Människor söker varken jobb eller utbildning innan de vet att de kan stanna i landet, säger Thorwaldsson. Inte heller anstränger de sig att lära sig svenska.
Var och en kan inse att risken att det blir just så är överhängande. Förslaget om att övergå till tillfälliga uppehållstillstånd kom till som ett svar på oprecisa krav på åtstramningar under förra höstens flyktingkris. Men det motverkar sitt syfte, om målet är att få en långsiktigt hållbar politik där människor från att vara på flykt från krig och förtryck blir medlemmar av det svenska samhället.
Att LO samtidigt vill begränsa arbetskraftsinvandringen från länder utanför EU till jobb som ”vi inte har behov av på svensk arbetsmarknad” kan inte förvåna. Den ståndpunkten följer, om än inte ofrånkomligen, av LO:s roll som intresseorganisation. Men tanken att LO eller andra organisationer skulle kunna avgöra vilka arbeten som det finns behov av är orimlig. Sådant går inte avgöra med byråkratiska processer eller politiska beslut – de försök som förekommit i andra länder har slutat med förskräckelse.
Sedan kan man ändå, som LO, tycka att flyktingar skulle kunna få jobb som företagen annars försöker rekrytera folk till utifrån. Men allt handlar ju om behov och kompetens. Det är viktigt för svenskt näringsliv att kunna rekrytera rätt personer, också från utlandet. Ändå har vi bara under den gångna hösten sett en rad exempel på att regelverket är så fyrkantigt att kompetenta yrkesutövare utvisas för rena bagateller, som de ofta själva inte ens känt till.
En reglerad invandring är ofrånkomlig. Men det gäller att reglera rätt.