Centerkvinnorna föreslår en rad åtgärder för att det ska bli lättare att skilja sig (Aftonbladet, 25/10). Bland annat nämner kvinnoförbundets ordförande Sofia Jarl att avgiften för att ansöka om skilsmässa, på 900 kronor, bör avskaffas. Ett annat klokt förslag från centerpartisterna är att betänketiden vid skilsmässa tas bort. Vill man skilja sig borde man få göra det utan fördröjning.
Centerkvinnor har flera goda poänger, men det är tveksamt om det behövs ett särskilt bidrag - "frigörelsestöd" - för den som vill skilja sig. Stöd bör finnas för alla som hamnar i knipa, oavsett om det är vid en separation eller inte. Utgångspunkten måste vara att kvinnor ska tjäna egna pengar.
Nyligen lät Fredrika Bremer-förbundet Kantar Sifo göra en undersökning om hur många som har råd att bo kvar i nuvarande bostad vid en separation. Två tredjedelar av männen i undersökningen svarade att de troligtvis skulle kunna bo kvar i nuvarande bostad vid en eventuell separation. Hälften av kvinnorna trodde sig kunna göra det.
Det är ingen slump att skilsmässorna har ökat stadigt sedan 1960-talet, i takt med att kvinnor kommit ut på arbetsmarknaden och tjänat egna pengar. Att kunna skilja sig är en frihetsfråga. Som Fredrika Bremer-förbundets ordförande Camilla Wagner nämnde i samband med Sifo-mätningen lever man inte i frihet om ekonomin "utgör en tröskel för om man kan lämna en dålig relation eller inte”.
Skilsmässorna skulle troligtvis bli ännu fler om arbetslösheten bland utlandsfödda kvinnor pressades ner.
SCB:s siffror för långtidsarbetslösheten visade i somras en tydlig överrepresentation bland utrikes födda kvinnor, med en arbetslöshet på 25 procent (att jämföra med 8 procent för de utrikes födda männen). Att så många kvinnor står långt ifrån arbetsmarknaden är ett jämställdhetsproblem.
Alliansregeringen gjorde misstaget att släppa fram Kristdemokraternas vårdnadsbidrag. I den senaste partiledardebatten i SVT (10/10) hävdade partiets Ebba Busch att statsminister Stefan Löfven hade fel om att Kristdemokraterna ville återinföra bidraget. Men partiet vill införa en "barnomsorgspeng" utifrån samma logik, det vill säga ge bidrag till föräldrar som är hemma med barn i stället för att lämna dem på förskola och arbeta.
Politiker borde göra det motsatta: Uppmuntra kvinnor att tjäna egna pengar, tillräckligt med pengar för att kunna lämna dåliga äktenskap.