Regeringen beslutade på måndagen att hälla ytterligare 300 miljarder kronor i ett hål som ingen sett botten på, coronakrisen. Företagen kan nu få anstånd med skatter och utbetalningar, de kan permittera anställda tillfälligt och genom Riksbankens försorg (som tillsköt 500 miljarder i torsdags) finns det också pengar att låna.
Problemet är förstås att ingen vet hur länge krisen ska bestå. Man vet inte ens vilken del av krisen man borde koncentrera sig på. Bakom avvägningarna mellan folkhälsan och ekonomin lurar också en tredje, betydligt värre kris. Om tiden får gå och de positiva beskeden uteblir kan oron öka exponentiellt, med kamp om resurserna mellan allt från individer till stater: mat, mediciner, sjukvårdsmaterial, vaccin.
Det går att lära en del av länderna som legat före Sverige. I Kina har smittspridningen hejdats genom att stora delar av samhället stängts ned. Baksidan är att det ekonomiska bakslaget blivit mycket värre än befarat – en negativ tillväxt på 13,5 procent i januari/februari är bara början, skriver Hongkongtidningen South China Morning Post (16/3). Sydkorea har mött coronaviruset med 20 000 tester om dagen, rapporterar BBC, med resultatet 0,7 procents dödlighet mot 3,4 procent i övriga världen.
Skillnaden i dödlighet beror på att många coronafall i exempelvis Sverige inte kommer till sjukvårdens kännedom, och vi väljer att lägga resurserna på dem med svårare symtom. Men om den kinesiska metoden, stängning av verksamheter, har det uppstått en animerad diskussion i Europa. Alla vill undvika det italienska skräckexemplet, där vårdresurserna är hotade. Sverige och Storbritannien har hittills valt att hålla samhället någorlunda i gång, att vänta med storsläggan tills smittspridningen tagit fart.
Kritiken mot regeringen och Folkhälsomyndigheten har varit stark den senaste veckan. Att staten medvetet inte gör allt för att hindra coronasmittan är svårsmält för många. Ingen skulle erkänna att det handlar om ett kyligt spel där folkimmunitet ska uppnås, samtidigt som effekterna på samhället begränsas, men det är just vad det gör.
Mycket snart lär dock de båda strategierna mötas i Sverige. På måndagen konstaterades dödsfall två och tre och en mer utbredd smittspridning, särskilt i huvudstaden. Stockholmare uppmanades jobba hemma av statsepidemiologen Anders Tegnell. Sverige stänger snart och regeringen kan fortsätta stödja företag och försöka hålla den värsta oron borta. Först när allt är över kommer det att visa sig vem som gjort rätt.