Att Coop-butiker runt om i Sverige tvingats ha stängt i flera dagar på grund att deras kassasystem slogs ut i en av de största hackerattackerna någonsin, gör förhoppningsvis att människor hajar till. Ett avlägset hot om intrång bryr sig få om men när det händer brukar samhället vakna. Och det är hög tid. Det är kanske inte så farligt att människor inte kan gå till närmaste butik och köpa mjölken de glömde under storhandlingen. Men även om Coop nu öppnar upp på vissa ställen beräknas deras förlust landa på uppemot hundra miljoner kronor.
Tänker man ett steg längre blir attacken riktigt obehaglig. Sverige har de senaste fjorton åren halverat mängden kontanter, enligt riksbanken, och kontantlösa butiker blir allt vanligare. Den utvecklingen är ovanlig i världen och det gör oss mer mottagliga för den här typen av attacker i framtiden.
Hade attacken slagit lite bredare hade livsmedelsförsörjningen i landet hotats, enligt MSB:s avdelning för krisberedskap och civilförsvar. Så de som inte var orolig för landets IT-säkerhet innan attacken bör vara det nu. Det handlar inte längre om din möjlighet att köpa grejen du glömde till middagen, på din Coop nära-butik runt hörnet, utan om landets säkerhet.
Samtidigt är polisen oroliga för att många företag väljer att inte gå ut med att de har utsatts av IT-attacker på grund av hur det skulle påverka deras image. Att vara mer mån om varumärket än samhällets säkerhet borde vara kontraproduktiv kommunikationen, om prioriteringen skulle komma ut. Utifrån de senaste dagarna är det dags för företagen tänker om.
Polisen uppmanar företag att anmäla i högre utsträckning och vi kan bara hoppas att den stora uppmärksamheten som attacken fått gör företagen mer benägna att följa polisens vädjan. Man kan tycka att de företag som väljer att hålla tyst om intrång och attackförsök, i stället för att upplysa sina konsumenter om dem, riskerar större skada på sitt varumärke än om de är transparenta när de lyckats avvärja intrångsförsök.
Privatpersoner bör säkra sina egna uppgifter, företag måste anmäla attacker och intrångsförsök för att kunna kartlägga hotbilden och politiker måste göra mer för att stärka cybersäkerheten i Sverige. Ett så kallat krafttag har tagits för att öka IT-säkerheten i Sverige de senaste åren. Det är bra. Inte minst för att Sverige är sämst i Norden. Men det räcker bevisligen inte. Kanske kan de stängda Coop-butikerna göra att samhället vaknar en gång för alla.