Under mer än ett halvt sekel har Uppsalas mest framgångsrika branscher varit medicinteknik, bioteknik och läkemedel, ibland med samlingsnamnet life science. Otaliga är dessa företag i industriområdena runt stan, många av dem avknoppningar av Pharmacia, andra som grundats genom lokala forskningsprojekt. Störst är Cytiva, med omkring 1 600 anställda i Boländerna.
Det finns få problem med en ensidig industri då den varit och är fantastiskt framgångsrik. Möjligen blir det lite anonymt med läkemedelsbolagen, som få vet exakt vad de gör och där ingen flyttar till Uppsala för deras skull, om man inte ska jobba där. Uppsala har mängder med framgångsrika bygg-, it-, arkitekt- och handelsföretag också, men detta finns ju i alla mellanstora svenska städer. Någonting som sticker ut vore att föredra. Kanske produktion och förädling av fotbollsspelare?
”Hatten av till akademin”, skrev UNT-sportens Daniel Meisels (9/1) efter Sirius fotbolls försäljning av Malcolm Jeng, för tre miljoner euro, nästan 35 miljoner kronor. UNT-läsarna kan ha blivit smått förvirrade när de bara dagar senare fick läsa om en ny rekordaffär, att Yousef Salech ska vara klar för brittiska Cardiff för cirka 45 miljoner (14/1).
I det senare fallet rör det om ren vinst, då Salech köptes för 6,7 miljoner från en dansk klubb i fjol. Men Jeng kom alltså från klubbens egen akademi, liksom Jamie Roche som såldes till Schweiz 2023. Andra med akademibakgrund är Adam Wikman och stjärnan Joakim Persson som både förlängt sina kontrakt med Sirius. Nästa försäljningsrekord behöver inte dröja länge.
IK Sirius Akademi har som syfte att med sina sex lag (13-19 år) utbilda spelare för Uppsala, Sverige och världen. Det är inte väsensskilt från life science, att utveckla råmaterialet (forskningsidén eller ungdomsspelaren) till något som ytterst kan vara intressant för världsmarknaden. Med tanke på att omsättningen torde vara någon enstaka promille eller procent av den andra industrin ger det staden stor uppmärksamhet och en skjuts som alla har glädje av.
Sirius ger kanske inte så många arbetstillfällen till Uppsala, men indirekt kommer mycket skatteintäkter från ett framgångsrikt idrottslag. I november gjorde klubbens evenemangsansvarige Linus Wallén ett utspel om att det är en tidsfråga när ”vi” behöver en större arena, vilket kritiserades här på ledarsidan (5/11).
Svaret om 10-20 år kan bli ”bygg en ny arena själv”, eller i ett konsortium med kommunen, med många kringevenemang. Lärdomar finns också att dra från medicinbolagen. Det är inte fartblindhet som gjort att de står kvar i Uppsala 2025 och fortsätter producera läkemedel och medicinutrustning som ger miljardintäkter.